The Princess and the Goblin (1991) (magyarul)

Infó:

Eredeti cím
Angol cím The Princess and the Goblin
Magyar cím A hercegnő és a kobold
Egyéb cím(ek) The Princess and the Trolls
Besorolás koprodukciós anime, film
Hossz 1 rész
Év 1991

Ismertető:

Előszó:
A hercegnő és a kobold egy angol-japán-magyar koprodukcióban készült rajzfilm, amit George MacDonald 1872-ben kiadott azonos című fantasy regénye alapján készült.

Történet:
A történet egy középkori királyságban játszódik, ahol a fiatal hercegnő, Angelika, dadusára lett bízva, míg édesapja, a király haza nem tér. Ám a haszontalan kis hercegnő dadusától meglógva cicájával, Selymessel eltéved az erdőben. Hamarosan beesteledik, és Angelikát ijesztő teremtmények veszik körül. Ekkor jelenik meg a bányászfiú, Kófic, aki elijeszti a lényeket, majd visszakíséri a lányt a kastélyhoz. A lány otthon elmeséli, mi történt vele, de dadusa nem hisz neki. Másnap azonban véletlen egy titkos járatot fedez fel szobájában, ami egy romos toronyba vezet. Ott találkozik üknagyanyja szellemével, aki közli vele, hogy nagy veszély közeledik.

Ezalatt Kófic apjával együtt dolgozik a kőbányában, mikor a fiú alatt beszakad a járat és a barlangrendszer mélyére zuhan, pont egy kobold szekérre. A szekér elviszi a fiút a Varangykirály birodalmába, ahol hamarosan szembesül vele, hogy a koboldok gonosz tervet eszeltek ki, amivel bosszút akarnak állni az embereken. A terv részleteire azonban nem derül fény. Miután sikeresen visszajut apjához, tudatja vele, mit hallott. De mivel apja nem ismeri az utat, elhatározza, hogy éjszaka titokban visszamegy a koboldfaluba és kideríti, mire készülnek a koboldok.

A palotában ezalatt Angelika egy varázsfonalat kap üknagyanyja szellemétől, aminek csak akkor teljesül a varázslata, ha követi azt. A hercegnő éjjel útnak is indul, hogy kövesse a fonalat, ami egyenest a hegy gyomrába vezet.

Szereplők:
Angelika hercegnő: A történet főhőse. Egy kedves, tiszta szívű, fiatal hercegnő. Mivel édesanyja meghalt, legtöbb idejét legjobb barátjával, cicájával, Selymessel tölti, és szeret a dadusa idegeire menni.

Kófic: A fiatal bányászfiú, aki minden nap apjával dolgozik a közeli kőbányában. Angelikához hasonlóan tiszta szívű és bátor, nem fél még a leggonoszabb koboldoktól sem.

Angelika üknagymamája: A mágikus, hosszú, ősz hajú asszony, ki a kastély öreg, romos tornyában él, pontosabban “kísért”. Onnan vigyáz Angelikára és a kastély többi lakójára.

A kobold királynő: A koboldok birodalmában bizony nem a király, hanem inkább a királynő viseli a nadrágot. Egy igazi rusnya hárpia, és mindene az ő kis fiacskája, Varangy herceg.

A kobold király: Bár ő a király, nem sok beleszólása van a dolgokba a királynő mellett, inkább csak elszenvedője az eseményeknek, mivel folyton náthával küzd.

Varangy herceg: A mama pici és ronda fiacskája. A kegyetlen kobold herceg legalább olyan ütődött, mint amilyen ronda. Mindenáron végezni akar az emberekkel.

A filmről:
A filmet az angol S4C és Siriol, a magyar Pannónia Film és a japán NHK stúdiók készítették. Ez volt a 25. egész estés magyar rajzfilm, amit Gémes József rendezett. Bár külföldön több kritika is érte, de a megkérdezett gyerekközönségnek nagyon tetszett, mellesleg ők a kritikusok gyerekei voltak. A film több díjat is nyert. Elnyerte a Seal of Approval díjat a Dove Alapítványtól, a Film Tanácsadói Testület Kiválósági díját, valamint a Fort Lauderdale-i Nemezközi Filmfesztivál Legjobb Gyerekfilm díját. A bemutatása után nem sokkal jelent meg VHS kazettán, 2003-ban pedig DVD-n.

Vélemény:
A hercegnő és a kobold egy nagyszerű alkotása a magyar, japán és angol rajzfilmgyártásnak. Szép rajzolása és szerethető karakterei, jó története és emlékezetes zenéje minden korosztály számára remek kikapcsolódást nyújt. Érdemes megnézni legalább egyszer, mert megéri.