ThunderCats (2011) (magyarul)

Képtalálat a következőre: „ThunderCats ico”

Eredeti cím nincs megadva
Angol cím ThunderCats
Magyar cím Villámmacskák
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás koprodukciós anime, TV
Hossz 26 rész
Dátum 2011 – 2012
Ismertető:
Előzmény:

A ThunderCats eredetileg egy 1985-ös amerikai/japán koprodukciós sorozat. Az eredetit a Rankin/Bass Productions és a Pacific Animation Corporation készítette és 130 epizódot élt meg 1989-ig. Ennek a remake-jeként készült el 2011-ben az azonos címet viselő ThunderCats sorozat a Warner Bros. Animation és a Studio 4°C együttműködésével.

Történet:
A Harmadik Föld nevű bolygón a Villámmacskák népe már geberációk óta békében és jólétben él a Thundera királyságban. Egy éjjel azonban fenekestől felfordul addigi meghitt kis világuk. A királyságot megtámadja a Gyíkok hadserege, akiket a macskák előtte hosszú ideje alsóbbrendűnek tartottak és csak rabszolgákat láttak bennük. Titkos segítőjüknek hála a gyíkok azonban ezúttal a macskák által nem ismert fejlett technológiát hoztak magukkal, amivel leigázzák Thundera-t. A macskák egyetlen esélye a királyság két hercege és a hozzájuk verődött bajtársaik. Rajtuk múlik a macskák és a világ minden népének jövője.

Szereplők:

Lion-O: A Villámmacskák jelenlegi vezetője. Claudus király fiatalabbik fia. Ő az egyetlen a királyságban, aki hisz a technológia létezésében. Álmodozásai miatt sokan alkalmatlannak tartják a trónra. Elég forró fejű, sokszor meggondolatlanul cselekszik, de ennek ellenére türelmes és megértő is tud lenni. Hiszi, hogy a világ minden faja egyenlő.

Tygra: Lion-O adoptált bátyja. Nem csípi öccsét, sőt egyenesen féltékeny rá és alkalmasabbnak tartja magát királynak. Jól bánik a fegyverekkel és mint kiderül, kiváló pilóta.

Cheetara: Az utolsó élő harcos pap. A rendjét elpusztították a megszállók. Mestere utolsó utasítását követve csatalakozik a két herceghez, hogy segítsen nekik a harcban. Erős harcos, jól bánik a harci bottal, és gepárd révén rendkívül gyorsan képes futni.

Panthro: Claudus király egyik tábornoka. Ő később csatlakozik a csapathoz és kezdetben nem bízik meg bennük, különösen Lion-O-ban. Erős, tekintélyt parancsoló termete ellenére kiderül, hogy nem tud úszni és később rájön, hogy a magasban is fél.

WilyKit és WilyKat (alias KitKat 😀 ): Már a nevükből is sejteni lehet, hogy ikertestvérek, egy fiú, egy lány. Otthonról elszökött csavargó “kiscicák”, akik el akarnak jutni El Dara-ba, hogy az ott gyűjtött kincsekből kisegítsék családjukat. A királyság bukása után verődnek hozzá Lion-O-ékhoz, akik kezdetben nem igazán örülnek a fiatal útitársaknak, de később kiderül, hogy koruk ellenére igen rátermett és eszes kis cicusokról van szó. És különben is olyan kis zabálnivalók!

Snarf: Nem ismertetett fajhoz tartozó lény. Snarf volt eredetileg Lion-O személyes felvigyázója, mikor még csecsemő volt. Miután Lion-O felnőtt és el tudta magát látni, Snarf inkább már csak a háziállata volt a hercegnek, de még mindig törődik vele és meg is védi őt.

Megvalósítás:

Annak ellenére, hogy az 1985-ös sorozat alapján készült, a 2011-es változat nagyon eltér elődjétől. A történet sok szempontból is más, mint az eredeti és a karakterdizájn is különbözik. Míg az a régi egy kellemes szombat reggeli kis rajzfilmsorozat volt, a 2011-es komolyabb hangulatú és sok figyelmet fordít a karakterekre. Mivel sok a harc a sorozatban, az agresszió is jelen van, viszont ezt elég “gyerekbarát” módon valósították meg. A vér és az agresszív halál elég ritka, hisz eredetileg nem felnőtt közönségnek készült. Mielőtt a munkálatok megkezdődtek volna, a készítők szétszedték a történet elejét, közepét és végét 13 részes arc-okra. Az eredeti sorozatból is meghagytak néhány történetet.

Az animációt a Warner Bros. Animation és a Studio 4°C készítette. Matsumi Shinichi elmondása szerint, mikor a Warner Bros.-tól megkapták az alap vázlatokat, azzal bízták meg őket, hogy adjanak neki japán anime dizájnt, ami sikerült a vizuális elemeknél, az effekteknél, a színezésnél, a jelenet összeállításoknál és az akciójeleneteknél is. Minden téren hozva a 2011-es színvonalat.

Zene:

A sorozat zenéjét Kevin Kliesch komponálta, aki olyanoktól is vett ihletet, mint John Williams, James Horner és Jerry Goldsmith. Annak ellenére, hogy nagyzenekari szerző, Kliesch elektronikus zenei elemeket is komponált zenéjébe. Az animékben megszokott OP/ED páros ennél a sorozatnál viszont sajnos nincs. Az OST-t 2012 októberében adták ki két CD lemezen.

A második évad törlése:

Az első évad végével nem kezdtek neki azonnal a másodiknak, a rossz pletykákat pedig a 2012-es San Diego Comic Con-on erősítették meg, miszerint a második évad belátható időn belül nem készül el. 2013 márciusában pedig a végleges törlését is bejelentették. Az okot nem hozta nyilvánosságra a Cartoon Network.

Vélemény:

Ezt a sorozatot érte már mindenféle kritika. Egyesek szépnek és eredetinek, míg mások klisésnek és vacaknak találták. Hibája talán a történethez és az eseményekhez képest túl gyerekbarát megvalósítás és a töltelék epizódok túl nagy aránya. Ezt leszámítva viszont egy szórakoztató, szépen meganimált rajzfilmsorozat jó karakterekkel. Aki ismeri az eredeti sorozatot, annak lesz összehasonlítási alapja, de aki nem, annak is jó szórakozást fog nyújtani, ha bejön nála a sci-fi és fantasy keveréke.

Online részek:
KategóriákT