Toaru Hikuushi e no Tsuioku (2011)

Képtalálat a következőre: „Recollection of a Certain Airship Pilot png”

Infó:

Eredeti cím とある飛空士への追憶
Angol cím Recollection of a Certain Airship Pilot
Egyéb cím(ek) The Princess and the Pilot
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész × 99 perc
Dátum 2011.10.01

Ismertető:

Egy véletlen folytán bukkantam rá a 2011 őszén bemutatott The Princess and the Pilot (Toaru Hikuushi e no Tsuioku)című anime mozifilmre. Az előzetes képek alapján, plusz meglátva, hogy pilótákról szól a történet, rögvest rávetettem magam erre a portékára. A Madhouse egyszerű, de nagyszerű receptet kevert össze e sablonokból építkező, mégis drámai mélységekben kalandozó történetben: háború, tiltott szerelem és egy halálos küldetés légi csatáktól övezve. A végeredmény: az Oshii Mamoru rendezte Égenjárók (The Sky Crawlers) óta nem volt ilyen megható, romantikus animében részem!
Fellegekben szőtt szerelem

Az anime története egy alternatív világba kalauzol el bennünket, ahol kegyetlen háború dúl, mégis a szenvedés közepette ott lapul a megtestesült gyönyörűség is. A Levamme nevű birodalomban járunk, ahol a del Moral família szép, ám hallgatag lányát, Fanát (Taketomi Seika) eljegyzi a koronaherceg. Az esküvőt azonban a háború miatt el kell halasztaniuk. Fana gondtalan életébe pedig fénysebességgel csapódik be a gyilkolás szele: az ellenség lebombázza otthonát, meggyilkolja édesapját. Eközben megismerjük hazájának egy apró porszemét, a gyermekkora óta pilóta álmokat dédelgető Charles Karinót (Kamiki Ryunosuke). A fiú immár felnőtt férfiként a légierő első számú pilótája, irigyei és barátai mellett harcol a háborúban. Egy nap fontos küldetéssel bízzák meg: Fanát, a leendő császárnőt titokban el kell szállítania annak jegyeséhez. Mindezt teljesen egyedül, a Santa Cruz nevű csodagép fedélzetén. Így kezdődik a két fiatal 12 ezer kilométeren át tartó hosszú útja, ellenséges vadászgépek kereszttüzében, ahol a fém lövedékek mellett nemcsak harci repülőgépek, hanem az érzelmek is összecsapnak.

Érzelmek, harcok és kötelességtudat

A leírhatatlanul gyönyörű anime nagyon egyszerű, és már számtalanszor eljátszott alaptörténetet mesél újra, de a lélegzetelállító animáció mellett egy soha be nem teljesülendő szerelem keserédes elfogadását meséli el, egy olyan helyzetben, ahol a fiatalok kötelességüknek, hazájuknak kénytelenek alárendelni boldogságukat. A hab a tortán, az az ellenséges katonák közötti bajtársias elismerés, amikor a gyilkolás értelmetlenségének tudatában húzzák meg a ravaszt, és ölnek meg ezreket egy magasabb rendű akaratnak engedelmeskedve. Ez tipikusan olyan anime, ami bármennyire is ismerős elemekből építkezik, mégis megérinti az ember lelkét, és a néző a hősökkel együtt izgulva kiált fel az ellenség láttán, vagy éppen könnyeket ontva sirat egy beteljesületlen vágyat.

A Hercegnő és a pilóta történetének gyökerei

A történet eredetileg seinen regény formájában jelent meg 2008-ban Inumura Koroku tollából, Morisawa Haruyuki rajzaival illusztrálva. A 13 fejezetes regény oly népszerű lett, hogy két spin-off folytatást is kapott más szereplőkkel a középpontban, sőt, 2009-ben egy rövid, 4 kötetes manga adaptáció is készült hozzá shōnen köntösben. A manga verzió egy alternatív változata az eredeti koncepciónak, ezt már a grafika is üzeni az olvasó számára, ami látványosan más, mint a regényé (a mangátOgawa Maiko rajzolta). Az anime a Madhouse csodás munkáját dicséri, a káprázatos tájképek, a karakterek mind megkapóan kidolgozottak, és inkább klasszikusabb mű érzetét keltik. A karakterek kicsit Ghiblis felépítésűek, nekem még az NGE Ayanami Reije és Shinjije is eszembe jutott a két főhőst látva. Ha nagyon hasonló animét kellene mellé állítanom, akkor egyértelműen aMacross Zero OVA-sorozatát hoznám fel példának (már a csodás énekes betétek miatt is).

Végül nézzük, kik is dolgoztak az animén. A rendező Shishido Jun, aki a szintén romantikus, bár hárem beállítású (The) Story of Saiunkoku második évadát rendezte korábban. A forgatókönyvet Okudera Satoko írta, aki nevével a Summer Wars és a Girl Who Leapt Through Time forgatókönyvét is jegyzi (nem véletlen tehát a nagyon ütős érzelmi felállás). A kimagaslóan dallamos háttérzenéket Hamaguchi Shiroh komponálta, akinek minden egyes zenedarabja csak tovább emelte az anime keltette katarzist (ő szerezte többek között a Hanasaku Iroha, vagy a One Piece zenéit is). A movie-beli karakterdizájn megvalósításáért Matsubara Hidenori felelt, munkáit az Ah! My Goddessben és a King of Thornban láthattuk korábban.

Tény, az anime nagy részében döntő fordulatok nem történnek, egyfelől kiszámítható a menete is, de ennek ellenére erősek a karakterei és a közöttük feszülői érzelmi kötődések, valamint a konfliktusok drámaisága. A kétségekkel való szembeszegülés felemelő harca pedig nemcsak a csatatéren, hanem a lelkekben is kirobban. Aki egy romantikus-drámára vágyik, sok-sok harci jelenettel a levegőben, szívmelengető vagy éppen facsaró üzenettel, annak nagyon kellemes élményt adhat ez az anime.