Tokyo Ghoul (2014-18)

Képtalálat a következőre: „Tokyo Ghoul ico”

Eredeti cím 東京喰種[トウキョウグール]
Angol cím Tokyo Ghoul
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2014
Ismertető:
Honnan indult az egész: A manga

A nagy sikerű mangával először 2010-ben találkozhattak az olvasók, amikor is megnyerte a Young Jump hetimagazin 113.nagydíját. A szerző és rajzoló az addig ismeretlen Sui Ishida, hisz ez volt az első műve, és úgy látszik, egyből berobbant.
A nagydíj után 2011 márciusában publikált a Miracle Jump magazinban a Tokyo Ghoul-ról egy oneshot-ot, majd ez év szeptemberében kezdődött meg a sorozat kiadása a Weekly Young Jump magazinban.
Két mű kapcsolódik a mangához. Az egyik a Tokyo Ghoul Rize oneshot. Ez 2011 decemberében jelent meg a Miracle Jump magazinban, majd később a manga sorozat 5. kötetében kapott helyet. 2013-ban kezdett futni egy újabb sorozat Tokyo Ghoul Jack néven a digitális Jump LIVE magazinban.

Az oldalon fent lévő két kötetet olvastam, hogy össze tudjam hasonlítani az animével. Rengeteg apró eltérésre kell számítani. Más időrendben, más logikával van felépítve a kettő. A lényeg és a fő eseményszál természetesen megmaradt. Ez az eltérés egyedül abban zavaró, hogy rengeteg olyan dolgot is kihagytak az animémől, ami megmagyarázna néhány dolgot. Egyik ilyen a ghoulok regenerálódó képessége, mely a mangában szépen ki van fejtve, az animében pedig a nézőnek kell megsejtenie. A fórumon olvastam, hogy a későbbiekben sem haladnak majd pontosan a manga szerint.

Mindezektől függetlenül rendkívül élvezhető mindkét alkotás.

Az anime készítői

Rendező: Shuhei Morita. Első nagyobb vállalkozása rendezőként, konkrétan az első sorozata, melynek minden esélye megvan ráe, hogy igazán kiemelkedő alkotás legyen, és a legjobb animék között tartsák számon. Az első évad után bátran mondhatom, minden adott hozzá. Első munkája rendezőként: Kakurenbo (movie), majd ezt követte: Freedom (7 részes OVA), Koi Sento (1 részes OVA), Tsukumo (movie).

A karakterdesignért Kazuhiro Miwa volt a felelős. Bátran mondhatjuk, remek munkát végzett! Számos nagyszerű műnél lelhetjük fel az ő nevét. A teljesség igénye nélkül: Gosick, Fullmetal Alchemist Brotherhood és néhány speciálja, X-men,Silver Spoon és végül, de nem utolsó sorban a tavalyi év szenzációja: Attack on Titan.

Az animáció gyártást a Studio Pierrot végezte. Fantasztikus művek készítésében vett már részt: Gosick, Accel World,Another, Holic, Naruto, GTO, Level E, Bleach, Hikaru no Go.

Zenéjét egy fiatal zeneszerző, Yutaka Yamada szerezte, és tökéletesen illik a műhöz.

Véres kezdet

Rögtön rendkívül brutális kép tárul a néző szeme elé.
A 20-as körzetben ghoul támadás érte az egyik épületet. Feszültséget keltő homályos, sötét kép. Rengeteg hulla, még többvér. Egy nő szabályosan fürdik a borzalomban és rendkívül élvezi.

Itt teszek egy kis kitérőt. Jelenleg cenzúrázottan tudjuk megtekinteni a művet. Értetlenül állok ez előtt. Egyrészt így is elég sok minden látszik, másrészt pedig olyan pszichés hatása van az alkotásnak, hogy gyerekeknek így sem szabadna néznie. Több helyen rontotta az élményt a cenzúra. Remélem, hamarosan megtekinthetjük majd a cenzúrázatlan verziót is.

A ghoulok nagyon kis hányada ilyen. Nem jellemző rájuk az értelmetlen öldöklés. Legtöbbjük csak nagyon ritkán gyilkol embereket, ha nagyon muszáj már, tudniillik az egyetlen táplálék, amit meg tudnak enni, az az emberhús. Általában hónapokig is kibírják evés nélkül.
És vannak olyan ghoulok is, akik egyáltalán nem gyilkolnak. Ilyen például az Anteiku. Érdekes módon szerzik be az élelmet.
A legtöbb ghoul igyekszik beilleszkedni az emberek társadalmába. Tanulmányozzák a szokásaikat, és igyekeznek követni azokat, hogy ne tűnjenek ki.
Többnyire békében élnek együtt az emberekkel (ez köszönhető annak, hogy a ghoulok elrejtik valódi mivoltukat), erre ragyogó példa az Anteiku kávéház.

A ghoulok a szemükről ismerhetőek fel leginkább. Fekete, erősen vérágas szem, vörös szembogár. Ezen felül roppant testi erő jellemző rájuk. Különös ismertető jel még a harci eszközük, a Kagune, mely minden ghoulnak más és más. Rendkívül változatosak és elég jól mutatnak.

Feszültséget keltő kettős érzés

Úgy gondolom, ez a műben egy meghatározó szerkesztő elv.

Ken Kaneki a sztori főhőse. Egy randevúval kezdődik a története. Egy gyönyörű, bájos, édes lánnyal találkozik, és együtt töltenek egy délutánt a könyvtárban. Kaneki a randevú végén váratlan balesetet szenved, úgy mentik meg, hogy szerveket kap. Rejtélyes körülmények közt és nem túl legálisan történik a műtét. A felépülése után furcsa érzése van, nem tud enni, de rettentő éhes, minden kijön belőle, sőt mi több, egészen megőrül az embervér illatától és az elviselhetetlen éhségtől. Emberhúsra vágyik. Elkezdődik benne a lelki harc: emberhúst enni vagy éhezni?
Hamar kiderül: Kaneki félig ghoullá változott, de félig ember maradt. Hatalmas zűrzavar, harc dúl a lelkében emiatt. Ember volta erősen küzd az ellen, hogy ghoulként éljen, emberhúst egyen, de az életben maradáshoz viszont ez elkerülhetetlen.Touka Kirishima és Yoshimura megismerése után megkezdődik a beilleszkedés a ghoul létbe az Anteiku csoport segítségével, mely lét talán nem is olyan szörnyű és gonosz. Legalábbis eleinte.

Az alkotásra erősen jellemző ez a kettősség. Az emberek szerint a gonosz és emberevő ghoulokat hamar megkedveljük. Az emberek egy szervezetét, az úgynevezett gerléket, akik a ghoulok lemészárlására szakosodtak hatalmas táskáikkal – melynek tartalmát homály fedi, legalábbis egy darabig –, ellenségesen állítják be. Őrültként ábrázolják egyiküket, eltorzult arccal. Rengeteg szereplő van, aki hatalmas pálforduláson megy keresztül. Eleinte antipatikus, majd megváltozik. És fordítva.

Kaneki – mint már kitalálhattátok – egy ghoultól kapott szerveket. Ez a személybenne él tovább. Erejét tőle kapja, ha Kagune-jét használja, ő lesz a domináns.

spoiler

Ez a mű vége felé kiteljesedik egy viszonylag békésen lefutó harcban Kaneki lelkén belül, hogy ki vegye át az irányítást. Kaneki jó, becsületes, szerény, ember lénye vagy a kemény, harcias, ghoul.

Azzal, hogy Kaneki bekerült a ghoul létbe, rendkívül veszélyes életformába csöppent. A ghoulok nem egységesek, számtalan ellensége lesz. Mindezek mellett a gerlék fokozatosan növekvő fenyegetése is ott van.

Néhány szereplő címszavakban

Kaneki: a központi figura. Szülei nem élnek már. Szereti a könyveket és az embereket.
Touka: kemény kisugárzású, ám érzelmes lány. Kaneki neki köszönheti, hogy az Anteikuba került.
Hide: Kaneki legjobb barátja.
Nishiki: Kaneki első ellensége.
Uta: a maszkkészítő.
Yoshimura: az Anteiku vezetője.
Shuu: Igazi ínyenc és irritáló személyiség. Kaneki mániákus üldözője lesz.
Mado: a gerlék legjobb, egyben legőrültebb embere.
Amon: Mado tanítánya.
Jason: a névválasztás nem véletlen. “Enyhe” párhuzamot véltem felfedezni a Péntek 13. hokimaszkos, vérengző, sorozatgyilkosa és közte.

Tokyo Ghoul

A sztori alapötlete, felépítése, megszerkesztése nagyszerű. Izgalmas, fordulatos, és legalább ennyire kegyetlen és brutális. Ha kell, megható, érzelmes, ha kell, kézzel tapintható a feszültség, idegtépő, lélekbemaró és nyomasztó.
A látvány, a rajzolás is nagyon betalált. A színek fantasztikusan illeszkednek a hangulathoz. Gyönyörű a grafika. Az animáció, a rajz dinamikája lenyűgöző.
A karakterdesign rendkívül kifejező. A szereplők lelkülete, a bennük dúló érzelmek teljesen átjönnek az arcokról. Valamint egyes megvalósítások, pl. kissé eltorzult test vagy arc, tovább fokozzák a mű nyomasztóságát.
A hangzásvilágra sem lehet panasz. Az opening zenéje illik a műhöz, mozgalmas, feszült, viszont magában az openingben szerintem kicsit sok a spoiler. Az ending kissé nyugisabb zene, de elég elvont. Nem készítettek animációt, csak néhány képet láthatunk.
Érdemes végignézni minden egyes részt, mert a végén egy nagyjából egy perces, vicces, önparódiába nyúló kis jelenetet láthatunk. Egy kis feszültségoldásnak nem rossz a végén.
A karakterfejlődések és a sztori felfejlődése is szép ívet mutat. Az első rész erősen bekezdett, majd személyes vélemény, hogy a 4-5. rész körül a sztori elment egy olyan irányba, ami kevésbé volt érdekes, inkább már irritáló (köszönhetően Shuu személyiségének). De ezek után újra felfejlődött és egészen a végéig emelkedve ott csúcsosodott ki. Az utolsó részfergetegesre sikerült, remekül megkomponált. Mind közül szerintem a legjobb.

Véleményem szerint egy igazán kiemelkedő alkotással találkozhat a néző, mely még rendkívül sokra hivatott, ha tartja a színvonalát a folytatásokkal együtt. Egyik legmeghatározóbb animeélmény lett számomra a végére ez a mű. A kedvenceim közé került és nagyon várom a folytatást, hisz rengeteg még a nyitott kérdés.

Ajánlanám mindenkinek, aki bírja a durva, véres, nyomasztó műveket, és szereti a látványos, harcokkal, izgalmakkal, fordulatokkal teli alkotásokat.

Online részek:
KategóriákT