Tonari no Totoro (1988) (magyarul)

Infó:

Eredeti cím となりのトトロ
Angol cím My Neighbour Totoro
Magyar cím Totoro – A varázserdő titka
Egyéb cím(ek) My Neighbor Totoro
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Év 1988

Ismertető:

Nos, itt egy újabb Miyazaki Hayao film. A történet aranyos, bátran ajánlom mindenkinek! Bár talán egyesek unalmasnak tartanák, hiszen úgy lényegében nem szól semmiről. Nincs konkrét cél, amit kijelölhetnénk, legalábbis az első 20 percben nem derül ki világosan. Nekem elsőre nem tetszett annyira, ezt bevallom. De így másodszorra már nagyon is.

A történet elején megismerhetjük Kusakaba urat és két lányát, Meit és Satsukit. A gyerekek anyja (azt hiszem) szanatóriumban, de mindenféleképpen kórházban van. Azt, hogy pontosan mi a baja, nem tudjuk meg. A család mindenesetre vidékre költözött, hogy közelebb legyenek hozzá.

Rögtön a megérkezésükkor a lányok furcsa kis lényeket fedeznek fel új házukban. Beköltözésük utáni napokban Mei ismét találkozik velük. Elcsavarog két kis gombóc alakú állatkát követve, és egy azokhoz hasonló, csak sokkal nagyobb szőrpamacsnál köt ki. Ez a lény nem más, mint Totoro, az erdő védelmezője.

Teltek-múltak a napok, s hamarosan Satsuki is megismerhette ezt a különös szellemet. Többször is belebotlottak még a kedves, bundás barátjukba. Közben arra vártak, hogy anyukájuk hazajöhessen a kórházból. De rossz hírt kaptak, anyjuk megfázott egy kicsit, nem látogathat el hozzájuk. Mei, a kisebbik lány révén nem értette még ezeket a dolgokat, így hát felkerekedett, hogy elmenjen a mamájához. Igen ám, de nem szólt senkinek, és annak rendje és módja szerint el is tévedt. Természetesen mindenki aggódott érte, és kereste. Satsuki Totorohoz fordult segítségért, aki felültette a lányt egy macskabuszra, ami aztán egyenesen húgához száguldott vele. Amint felpakolták a kislányt, a furcsa jármű már tovább is indult, a kórház felé. Mei és Satsuki pedig megleshették édesanyjukat.

Így ér véget a történet. De a zene alatt még képeket láthatunk: anyukájuk hazajön és végre ismét egy boldog család lehetnek. Jaj, a mellékszereplőket mindig kihagyom! Gomen! Szóval, itt van a Nagyi, aki a szomszédban lakik. Kedves, idős hölgy, aki sokat segít a családnak. No meg Kanta, egy srác, akit Satsuki eleinte utál, később persze megváltozik a véleménye.

Talán azt mondhatnám, hogy a történet lényege, hogy két kisgyerek hogyan tudja átvészelni anyjuk távollétét. Satsukinak például nagyon erősnek kell lennie, Mei érdekében. Neki kell példát mutatnia, vigasztalnia és vigyáznia húgára. Át kell éreznie az idősebb testvérséggel járó felelősséget is. Szerintem ez jó példának bizonyulhat mindenki számára.