Touka Gettan (2007)

touka-gettan-506ddbb5e077a

Infó:

Eredeti cím 桃華月憚
Angol cím Touka Gettan
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész
Év 2007

Ismertető:
Ha valaki egy, a városok zsúfoltságától távoli, békés vidéken él vagy jár iskolába, hamar rá fog jönni, hogy nem is olyan rossz az ilyen élet. A gyönyörű (hegy)vidékek, az egészen más életstílus, és persze a baráti kapcsolatok azok a dolgok, amik a vidéki élet varázsát rejtik. Más körülmények között nem is feltételeznék sokan, hogy egy ilyen helyen a dolgok nem egészen olyanok, mint arra számítana az ember. Ám mélyen az erdős hegyvidéken néha több is rejlik, mint ami a felszínen látszik. Előfordul, hogy éppen a nyugodt vagy kevésbé nyugodt mindennapok is olyan titkokat rejthetnek, amiről csak igen kevesen tudnak. A békés, csendes környezet leple alatt meglepő és váratlan események történhetnek, amelyek akár véletlennek is tűnhetnek, de mégsem azok, és amelyek egy különös világot mutatnak be a színfalak mögött. Egy különös, mulatságos és néha veszélyes világot, ahol nem minden az, aminek látszik.

Holdfény tölti be az erdőt, ahogy egy fiatal nő térdel le a fűben, hogy letegyen valamit oda, és annak a tetejére egy kimonós női figurát. Fehér fények jelzik, hogy valami elkezdődött, miután elmegy, amit másvalaki is észrevesz a közelben. A viharos, esős időben magányos alak tűnik fel később a villámok között. Már várták. De nem ő az egyetlen, aki furcsa körülmények között érkezik a vidékre. Nem sokkal később vonat indul egy napsütéses délutánon Kamitsuhara vidékére, ám épp amikor kijönnek egy alagútból, szivárványszerű fény és erős szél zúdul rá a benn utazókra. A furcsa jelenség elmúltával pedig falánk meglepetés várja az ott utazó egyik kedves diáklányt. Miután megérkeznek az úticéljukhoz, mindketten a Kamiazuma család házába mennek, ahol többek között egy enyhén lökött írónő társaságában fogják tölteni az idejüket. És bár este mindenki elmegy aludni, az éjszaka gyakran tartogat meglepetéseket… és ezúttal sincs másként.

Egyikőjük, Momoka meglát kint a korláton állva egy kimonóba öltözött alakot, akiről nem tudja kicsoda, de kimegy hozzá, hogy megismerje. Kiderül azonban, hogy mindketten ugyanabba az iskolába fognak járni, így Momoká-nak bőven nyílik alkalma arra, hogy megpróbáljon közelebbi kapcsolatba kerülni vele (miközben tömi a hasát). Mialatt pedig megpróbálnak egymással foglalkozni, néhány iskolatársuk szintén igyekszik megadni a jó hangulatot azzal, hogy rendszeresen vívják egymást közt zajló kis háborújukat, ami mindig valamilyen vicces helyzetet eredményez. Viszonylag békés, és gyakran mókás mindennapi életük viszont érdekes titkokat rejt. A fiatal lány, aki az elején megérezte, hogy történt valami, tudja, hogy a nyugodt felszín alatt fontos dolgok rejtőznek. Olyan dolgok, amelyek már régen kezdődtek, de téren és időn átívelve folytatódnak, amíg le nem zárják őket. És persze nem ez az egyetlen konfliktus, ami előkerül…

Az egyik főszereplő az említett Touka. Visszafogott, kissé barátságtalan szereplő, aki egyedül az anyját, Yumiko-chant engedi közel magához. Kawakabe Momoka viszont egy teljesen nyílt, vidám karakter, akinek szinte mindig valamilyen ennivalón jár az esze, ha nem Touká-val akar lenni. Kedves, mulatságos figura. Kamiazuma Yumiko, Touka anyja egy bolondos, néha kicsit lusta, de egyébként kedves szereplő, aki viszont nem egészen az, akinek látszik. Érdemes még megemlíteni Kikyou-t, a diáktanács vezetőjét. Kifejezetten rejtélyes, de sokat tudó szereplő.

A kivitelezés elég érdekesre sikerült. Az opening kifejezetten jó, a zenéje gyors és tetszetős, és az animációja is szép. Az ending már sokkal visszafogottabb, de az sem rossz. A sorozatban hallható többi zene egész érdekes, bár nem feltétlenül kiemelkedő, bár háttérzenének jók. A szinkronhangok többnyire jók lettek, bár van három karakter, akiknél mintha túljátszanák egy kicsit a dolgokat, és a nevetésük is zavaróvá válik egy idő után. A többi szereplőével nincs különösebb gond. Az animációja egész jó lett, bár más animékhez viszonyítva nem olyan látványos, de a környezet és a karakterek is szépen lettek megrajzolva. Ezenkívül a látványosabb részek, mint a különféle jelenségek vagy természetfelettihez kötődő elemek is jók, bár talán egy kicsit színesebbek a kelleténél. A karakterdizájn viszont elég szokatlan, ilyen kinézetű iskolai egyenruhát nem nagyon látni, és a szereplők között is vannak érdekes külsejű figurák. Érdekesség, hogy a történet igazából nagyon vontatottan halad. Mivel a szereplők mindennapi élete legalább akkora, ha nem nagyobb hangsúlyt kap, mint a sztori, így nagyon lassan bontakozik ki, és még akkor sem történik annyi minden, mint amire az ember számít(hat)na. A levezetés ebből adódóan néha nehezen érthetővé válhat, ami még nem lett volna baj, ha kidolgozzák, de nem így történt. Az is furcsa, hogy bizonyos szempontból nem is tudunk meg sokat a korábbi eseményekről, sem a szereplőkről, ami komoly hiányérzetet alakíthat ki. Érdemes viszont tudni, hogy fordított sorrendben vetítették, tehát az utolsóként leadott epizóddal kell kezdeni, és az elsőként leadottal befejezni. Műfajilag a Touka Gettan egy erősen természetfeletti vígjáték, némi romantikával, sok ecchivel (köze van a Moonlight Lady-hez), és talán egy kevés drámával. Ezt a sorozatot leginkább azoknak ajánlom, akiket érdekel a szokatlan előadásmód, szeretik a vígjátékokat és a természetfelettit. Bár a megvalósítása nem kiemelkedő, de egyszer érdemes lehet megnézni.


 

KategóriákT