Triage X (2015)

Képtalálat a következőre: „Triage X ico”

Eredeti cím トリアージX
Angol cím Triage X
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 10 rész × 24 perc
Év 2015.04.09
Ismertető:
Sato Shouji nevét még 2010-ben, a Highschool of the Dead jellegzetes karakterrajzai alapján ismerhették meg az anime nézők. Azt viszont már valószínűleg kevesebben tudják, hogy a HOTD rajzolója 2009-ben egy saját akció-ecchi mangát is indítottTriage X címen, amiből 2015 tavaszán a Xebec készített egy tíz részes anime adaptációt.

A Gyógymód: Halál

A Mochizuki Közkórház a környék legszemrevalóbb ápolónőivel és doktornőivel rendelkezik, akik napközben a hivatásuknak megfelelően a betegségek leküzdésével vannak elfoglalva az intézmény falai között. Ám az éj leszálltával a fehér köpenyeiket harci öltözékekre cserélik, majd felcsatolják az életek kioltására szánt fegyvereiket, hogy a Black Label igazságosztó szervezet tagjaiként a társadalom ‘rákos sejtjeinek’ eltávolításával végezzenek gyógyító tevékenységet.
A Black Label tagjai azonban nemcsak a kórház női dolgozói közül kerülnek ki. A népszerű idol Nashida Oriha, valamint a kórházigazgató irányítása alá tartozó Mochizuki Középiskola diákjai, Mikami Arashi és Kiba Mikoto szintén részt vesznek a rajtaütésekben, amikkel egyre inkább magukra vonják a rendőrség, valamint egy másik titkos szervezet figyelmét is.

A Betegápolók

Mikami Arashi a történet főszereplője és a Black Label szervezet Ampulla1 végrehajtó osztagának egyetlen férfi tagja. A most középiskolás srác kiskorában egy terrortámadás áldozatává vált, és nagy árat kellett fizetnie a túlélésért, így különösen eltökélt, ha a bűnözők kiiktatásáról és az ártatlanok megvédéséről van szó. Határozott, talpraesett a harcban, ugyanakkor keveset beszél, de pont ez teszi népszerűvé a kolléganői és az iskolatársnői körében.
Kiba Mikoto Arashi állandó társa, a bevetésekben és a középiskolában egyaránt. Míg a tanintézményben csendes és visszafogott, amilyennek egy felsőbb évesnek lennie kell, valójában egy hirtelen haragú, ellentmondást nem tűrő leányzó, aki még Arashinál is komolyabban veszi a küldetéseket.
Nashida Oriha egy 14 éves idol, és titkon a Black Label robbantási szakértője. Egy született zseni, aki már 11évesen felvételt nyert az egyetemre, ellenben a gyermeki, játékos gondolkodásmódját a mai napig nem nőtte ki.
Hitsugi Sayo a Mochizuki Közkórház barátságos, ám kissé szeles főnővére, aki a nehéztüzérséget szolgáltatja az Ampulla1 osztagnak. Rendszerint forgótáras gépágyúval és gépfegyverekkel felszerelkezve vág utat a célpont testőrei között, de a közelharcban is brutális erővel rendelkezik, ahol a szadista hajlamainak is teret engedhet.
Sagiri Yuuko a Mochizuki Közkórház sebész orvosa nemcsak a szikével bánik mesterien, hanem a katanával is. A kórház dolgozói által is csodált, tekintélyes mellmérettel rendelkező doktornő mindenkit precízen felvág, legyen az páciens vagy akár bűnöző. A különbség pedig abban rejlik, hogy az utóbbi garantáltan nem éli túl a beavatkozást.
Tsurugi Miki a kórház altatóorvosa, Yuuko gyermekkori barátja és Mikoto mentora, valamint az Ampulla1 osztag mesterlövésze és kémikusa. Többnyire az észérveket képviseli a csapatban, éppen ezért a társai gyakran a frászt hozzák rá a bogarasságukkal.

A Kezelés Lépései, avagy a Megvalósítás

A Fujimi Shobo kiadó egészen korán, még 2014 nyarán tette meg a bejelentést, miszerint Sato Shouji mangájából anime adaptációt készítenek. A további részletekre és a megjelenés pontos dátumára azonban még újabb fél évet kellett várni, míg a bemutatóra csak a 2015-ös tavaszi anime szezonban kerülhetett sor.
A stáb: az animációs munkálatok elvégzésére a Xebec stúdiót választották ki, ami képes volt felnőni a feladathoz, és egy egységesen magas színvonalú animációs sorozatot alkotni. A CGI járművek már kevésbé néznek ki jól, de manapság már minden animeben azt használnak hozzájuk, az általános trend ellen nincs mit tenni. A rendezői székbe ezúttal ketten is beülhettek. A veterán Kato Takaóval már dolgozott együtt a Xebec stúdióval a To Love-Ru első évadának készítése során, az anime karakterrajzait is jegyző Takami Akiónak viszont ez volt az első, önálló rendezése.
A szereplők megjelenésén kicsit finomítottak a készítők, de csak annyit, hogy még felismerhetőek legyenek a mangakára jellemző vonások, emellett könnyen mozgásba lehessen hozni őket anélkül, hogy erősen torzulnának a karakterrajzok. Az eredmény szerintem magáért beszél: az igényes rajzolásnak köszönhetően a szereplők nemcsak az egyszerűbb, beszélgetős jelenetekben, de a látványos közelharcokban is megőrzik a pontos alakjukat.
Fanservice Sato Shouji rajzstílusa igencsak kedvez az ecchinek, így nem okozhat meglepetést, hogy a Triage X-ben is nagy mértékben jelen van ez az elem. Akárcsak a Highschool of the Dead-ben, a változó mellméretekkel megáldott női testek meztelensége többnyire csak az alsóneműig terjed, de azért akad pár fürdőzős jelenet és erotikus kínzás, ahol megkerülhetetlen a fedetlen keblek látványa – legalábbis a Blu-Ray verzióban, mert a TV-ben mindezt kicenzúrázták. Ráadásul a férfi főszereplő rezzenéstelen arccal tudja kezelni a kolléganői hiányos öltözékeit, és azokat sem zavarja az ő jelenléte, így szégyenlős visításoktól itt nem kell tartani. A lőfegyverek viszont ebben műben nem jutnak kiemelt szerephez.
Azt is fontos megemlíteni, hogy a fanservice rendszeresen épít a női karakterek megalázására. A főszereplők ugyan nem szenvednek ettől, de a gonosztevők áldozatai szinte egytől egyig csak bishoujok, akiket kihasználnak, molesztálnak, megszégyenítenek, ostoroznak, bedrogoznak, ütnek-vernek, elvétve megerőszakolják és meg is gyilkolják őket. Ezt valószínűleg nem mindenki tudja majd elfogadni.
Történet, ami valószínűleg a leggyengébb része a sorozatnak. Ez valójában nem az anime hibája, hanem a manga még jelenleg is futó státuszára vezethető vissza. A 10 rész bőven elég volt arra, hogy az első kilenc kötet cselekményét teljes egészében adaptálják, és csak pár mellékes, komikus jelentet hagytak ki belőle. De ezen a ponton még a mangából sem derült ki több háttér információ. A főbb szereplők közül csak négyet ismerünk meg itt, és nekik is csak a jellemüket, a magánéletük és a múltjuk szóba sem kerül. Az ellenfelek azonban nagyrészt csak sablon őrültekből állnak, akiket két rész után a másvilágra küldenek hőseink, míg a jelentősebb ellenlábasokról a világon semmit nem tudunk meg. Tehát a karakterépítésen keresztül megvalósuló történetvezetés nem erőssége az írónak, ahogy a morális kérdések felvetése sem. A Black Label tagok szükségszerűen jók és nem kérdőjelezik meg a tetteiket, míg a bűnözők született gonoszok, akiken tényleg csak a fejlövés segít. Sato Shouji a hangsúlyt inkább az összecsapásokra, azon belül is a gyakori lövöldözésekre és a ritkább közelharcokra helyezi, míg a köztes időt a szükségszerű magyarázatok mellett a fanservice tölti ki. Akció és ecchi, tényleg csak erről a kettőről szól az anime, ami mellett a történet és a karakterek jelleme már csak töltelék. Ezzel együtt szerencsére az iskolai élet szintén a háttérbe van szorítva. Az egész évad alatt csak pár, nagyon rövid jelenetet töltenek el ott hőseink, így ezek a részek még azoknak sem fog szemet szúrni, akik egyébként már nagyon unják az iskolás háttereket.

Recept

Akinek tetszett a Highschool of the Dead, vagyis szereti az akciót és a fanservicet, az bátran tegyen vele egy próbát. Lényegében ugyanazt kapjuk, csak a zombik lettek lecserélve hasonló értelmi szinten álló maffiózókra. A teljes élvezhetőség érdekében ajánlatos a cenzúrázatlan Blu-Ray verziót megnézni, és ne hagyjátok ki a manga 12.kötetéhez csomagolt OVA epizódot se!

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész

 

CategoriesT