Trigun (1998) (magyarul)

Még nem lett értékelve

Kérlek értékeld az animét

 

Képtalálat a következőre: „Trigun ico”

Infó:

Eredeti cím トライガン/

japán
Magyar cím Trigun
Egyéb cím(ek) Trigun
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész
Év 1998

Ismertető:

“Rom és pusztulás van arra, amerre megy…
Nők… gyerekek… őt az nem érdekli.
Mindenkit megöl! Falvakat, városokat taszít romba! Úgy hívják…
Az Emberi Tájfun (The Humanoid Typhoon).”

A Történet:

Sivatagi tájon járunk. Az időjárás kegyetlen napsütéssel perzseli a tájat, az emberek bárokba húzódva oltják szomjukat. A Felnar város közelében lévő bárban egy csapost láthatunk, aki hol törölget, hol a vendégek beszélgetéseihez fűzi oda saját gondolatait. Az asztaloknál az alkohol és a kártya mellett többen is Dankin-t, a szomszéd várost emlegetik, amit a nemrég pusztító „tájfun” teljesen romba döntött. Dankin-ban az épületek romok, az emberek sebesültek lettek, de csodával határos módon nem volt halálos áldozata a katasztrófának. Azzal a ténnyel, hogy ez csoda, mindenki egyet is értett, azonban mivel nem hittek a kétszeri csodában, aggódtak is, mivel a hírek szerint a „tájfun” az ő városuk fele tartott. A bárban (ahogyan a városban is) még soha senki nem látta, és ennek köszönhetően különböző hírek röpködtek róla…

„12 láb magas, és egy hatalmas fegyvert forgat!”
„Piros kabát és szőke haj, valamint kiváló fegyverforgatás jellemzi.” De egyesek szerint „Több mint eszelős!” vagy „Piszok szoknyavadász” is.

A hallottakból rögtön rájövünk, hogy valószínűleg nem egy időjárási jelenségről van szó, hiszen a hírhedt „Emberi Tájfun”, akit „Vash the Stampede”-nek (Vash az eszeveszettnek) is neveznek, még a körözöttek (Wanted) listáján is szerepel. Habár arcát nem ismerik, azonban ez nem tart vissza senkit sem attól, hogy nyomába ne eredjenek és megkíséreljék behajtani a fejére kitűzött 60,000,000,000 $$-t. De nem csak fejvadászok vannak a nyomában, hiszen a biztosítótársaságok (különösképpen a Bernardelli biztosítótársaság) már a hajukat tépik az általa okozott károk megtérítése miatt, ezért úgy döntenek, hogy kiküldenek két nőt (Milly Thompsont és Meryl Stryfe-t) a probléma orvosolására, hogy „tartsák szemmel” Vash-t és előzzék meg a károk bekövetkezését: figyelmeztessék az embereket, hogy óvják meg ingóságaikat, ha a „Tájfun” közeledtéről hallanak. De hogy Vash valójában kicsoda, micsoda, honnan jött, hogy néz ki és hogy valóban ráillenek-e ezek a kijelentések, a sorozatot nézve nem csak választ kapunk ezekre, de még több dologra is fény derül!

Mit várhat a néző? – A felszín alatt…

Az animét nézve kezdetben úgy tűnhet, hogy egy bolondos kis akcióvígjátékban lesz része a nézőnek, amiben a humor játszik kiemelkedő szerepet. Ezt a benyomást mindjárt az első részben lévő zavart helyzet is elősegíti, amikor is minden egyes karakter a saját elképzelt „Tájfunját” üldözi, ami alapjában ad okot a mosolygásra. Az embert gúnyolja az a tény is, hogy tényleg sokszor még azt a dolgot sem látjuk meg, ami az orrunk előtt van/történik (talán csak azért, mert nem akarjuk látni, vagy egyszerűen nem tudunk hinni a szemünknek), ahogyan azt láthatjuk is az anime első részeiben. Azonban ahogy egyre előrébb haladunk a történetben megértjük, hogy mélyebb gondolatok fogalmazódnak meg a felszín alatt.

Főhősünkről is kiderül, hogy nem olyan ember, amilyennek megismertük. A cselekedetei mögött mély érzelmek húzódnak. Tetteit (még a „bolondozások” alkalmával is) a mindig jól átgondolt cselekedet és az emberek iránt érzett szeretete vezérli. Elvei vannak, amikhez ragaszkodik. De meddig tarthat ki egy ember az elvei mellett? Mindhalálig? Vagy megtörhetik annyira, hogy kénytelen feladnia azokat? Mennyit ér az emberi élet? És mit érdemes egy életért adni? Becsületet? Egy másik életet? Minden élet egyenlő, legyen az jó vagy rossz? Kérdések tucatjait sorakoztatja fel előttünk az anime, amikre nekünk magunknak kell választ adnunk. Főhősünk pl. azon elveket vallja, miszerint minden emberi élet egyenlő (csak az emberi élet, ezért ne lepődjön meg senki, ha Vash nem vegetáriánus!^^) és szerinte törekednünk kell az egymás közötti békére. Nem véletlen, hogy kedvenc mottója a “Love and Peace” (szeretet és béke), azonban olyan önző emberek veszik körül, akik az emberi életnél és békénél (akárcsak a való világban) a pénzt és saját jólétüket többre tartják embertársaiknál. De kiderül, hogy a szálakat egy mérhetetlen gyűlölet (?) is mozgatja a háttérben, és Vash-nek szembe kell néznie a ténnyel, hogy nem tarthatja a hálóba akadt pillangót és a pókot is egyszerre életben.

Az animét egyszerűen varázslatossá teszik még a drámai fordulatok, a főhős, Vash vívódása, de ugyanakkor vele (vagy ellenfeleivel, a többi karakterrel) együtt mi is vívódunk és meghozzuk saját nehéz döntéseinket. De mindenekelőtt vadnyugati hangulat, sci-fi, humor, dráma, akció és nehéz döntéshozatal (állásfoglalás) vár a nézőkre.

Egyéni vélemény:

A grafika, a rajz kifejezetten szép, főleg ha azt nézzük, hogy egy 1998-as animéről, vagyis több mint egy 10 éves műről beszélünk. A karakterek jól kidolgozottak és éppen eleget tudunk meg mindegyikről. Ennél jobban talán nem is kell/lehet megismernünk őket. Nem véletlen, hogy a karakterekre (ha nem is szuper erővel, de) szinte mindegyikre tudnék példát mondani a valóságban. (Persze egy-két kivétel itt is van, de hát rajzfilmről beszélünk.) Azonban valójában a történet az, amivel talán tényleg értéket alkottak. Éppen ezért nem is véletlen az 1995-ös manga megjelenés nagy sikere és hogy most már hazánkban is kapható DVD-n az anime, ráadásul magyar szinkron is készült hozzá. Azt mindenki maga döntse el, hogy milyen nyelven szándékozik megtekinteni. Mindenesetre én a japán vagy az angol hangot és hozzá a magyar vagy angol feliratot ajánlanám mindenkinek.

Az opening (és talán az ending is) szerintem egy kicsit többet elmond (sugall) az animéről, olyan dolgokat is, amit talán csak később, az első pár rész után lenne jobb megtudni. Ugyanakkor az OP-ben az egymást keresztező fegyverek jelenete nem csak Vash-t és ellenfelét, de Vash-nek a magával való szembekerülést, a már említett vívódást is szemlélteti egyszerre (legalábbis én így látom). A pacifista Vash, mint az élet tisztelője, vele egyetértek, de ez nem jelenti azt, hogy helyeslem minden cselekedetét. De az animéből mindenki maga szűrje le a tanulságot (már ha talál…). És bár azt mondhatják: Stay away from him! (Maradj távol tőle!), de én erősen buzdítok mindenkit, hogy engedje magához a “Tájfunt”, vegyen bátorságot és nézzen a „szemébe”, nézzen bele az animébe!^^ És végezetül két fórum hozzászólást szeretnék idézni:

„Elég filozofikus hangvételt vehet a dolog, ha az ember igazán belegondol.”
„A Trigun egy nagyon jó, nagyon humoros és rendkívül mély mondanivalóval rendelkező anime!”

KategóriákT

Vélemény, hozzászólás?