Trigun: Badlands Rumble (2010)

 

Képtalálat a következőre: „Trigun the Movie png”

Infó:

Eredeti cím 劇場版トライガン
Angol cím Trigun: Badlands Rumble
Egyéb cím(ek) Trigun the Movie
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 2010

 
Ismertető:

Egy film, amire a Trigun rajongói régóta vágytak. Az egész estés program – 12 évvel az eredeti TV sorozat után – végre a nézők elé került.

 

Sivatagi alapszituáció

Helyszínünk változatlan, Yasuhiro Nightow mangáinak világában járunk: egy száraz, sivatagos bolygón a maga jellegzetes, kissé vadnyugati hangulatával, ahol a víz kincs, a városok tájékozódási pontjai a kocsma, a bank és az erőmű. (Nem vicc!)Mindenkinél klasszikus (illetve neo-klasszikus kinézetű) fegyver, hiszen a világ tele van hírhedt bűnözőkkel és fejvadászokkal. Mind közül a leghíresebb törvényen kívüli, akit félelemmel emleget minden tisztességes polgár:


“Sivatagi szélfútta vörös kabát,
mely városokat pusztít el.
Az Ördög küldötte: Eszeveszett Vash….
Az ember, kinek 60 000 000 000 $$-t tűztek ki a fejére,
a hírhedt Emberi Tornádó.”*

 

Időben a sorozat kellős közepén járhatunk. Főhősünk jelleme változatlan, ugyanaz a bolondos, agyalágyult figura, akit továbbra is az emberi életek védelme, egyenlősége vezérel. Nála mindenkinek joga van az élethez, nem számít, hogy makulátlan jellemről, vagy priuszos egyénről van-e szó.

Történet

20 évvel ezelőtt a hírhedt bankrabló, Gasback egyik melójába két stikli csúszott. Az egyik társai árulása, a másik az “éhenkórász” Eszeveszett Vash , akinek hála senki sem végezte koporsóban a rablás végére. Persze az anyagi károkról jobb, ha megfeledkezünk…

Két évtizeddel később Gasback, immár 300 000 000 $$ vérdíjjal a fején megkezdi a bosszúhadjáratát egykori társai, árulói ellen, becsületes rabló-stílusban: Elvenni kamatostul a hitszegésükből származó vagyonukat, egzisztenciájukat egy minden eddiginél nagyobb balhéval. A hírek szerint ebből a célból Macca városa felé tart, így a települést elárasztották a fejvadászok, illetve a bosszúszomjas áldozatok, mint Amelia, aki szintén sokat szenvedett a legendás rabló miatt. Ráadásul az Emberi Tájfun is felbukkan városnézés ürügyén, hogy minimalizálja a halálos áldozatok számát. Persze ezt minél közelebb teszi a szép nőkhöz, így kéretlenül is Amelia mellé csapódik, a lány nem túl nagy örömére…

A sorozat többi szereplője is tiszteletét teszi a műben, hiszen az természetes, hogy ahol nagy a balhé, a károk csökkentésének érdekében feltűnik a Bernadelli Biztosító két ügynöke, Meryl Stryfe és Milly Thompson. Ám több száz fejpénzre éhes kalandor és a két hírhedt bűnöző mellett igen kevés eséllyel kecsegtet ez a vállalkozás. Ezen kívül Wolfwood tiszteletes sem maradhat távol egy ilyen nagy eseménytől. Az, hogy mi sülhet ki ebből a biztos lövöldözésen kívül, már mindenkinek magának kell megtudnia…

Megvalósítás

 

  • Az anime cselekménye nem szerepel a mangákban, ennek ellenére nem lóg ki a sorozatból, mivel az is elég epizódikus. Története alapvetően eredeti, még ha nem is nyújt rendkívül új dolgokat: stílusában a sorozat kezdeti részeit idézi. Sajnos nem hibátlan, de a hangulat könnyen feledteti a kicsavart, gyengébbre sikerült mozzanatokat.
  • Külcsín szempontjából tökéletesen visszaadja a sorozat hangulatát, 2010-nek megfelelő minőségben: a karakterek, a környezet rajzolása nem változott, ám az árnyékok, a színek jóval finomabban kidolgozottak. A hátterek igazán szépre sikerültek(főleg a panorámaképek vannak gyönyörűen kidolgozva), nem igazán lehet rá panasz. A CG-t elég jól megvalósították, általában szolidan bele tud olvadni a környezetébe. Igaz, volt olyan hely, ahol kifejezetten szúrta a szemem.
  • A szinkronszínészek maradtak a TV-ből (hála az égnek…) megszokott emberek, és hozták az elvárt formájukat, így a régebbről ismert karakterekkel nincs gond, ahogy az új szereplők hangjai is jól eltaláltak.
  • A betétdalok alapvetően Tsuneo Imahori munkáját dicsérik. Az igazán jól sikerült, főként gitárjátékra, dobra építő számok sokat lendítenek a vadnyugati hangulaton. A sorozatból már ismert dallamok és azok átdolgozásai is felcsendülnek a movie-ban. Igazság szerint csak azt sajnáltam, hogy háttérzenéről van szó, így viszonylag halk és kevésbé hallatszik.

 

Összefoglalás

Összegezve: a MADHOUSE egy remek movie-t hozott össze a hibái ellenére is. Lehet, hogy egyesek mást vártak egy “filler” helyett, valamit olyat, ami a Trigun történetének főszálát viszi tovább és több mögöttes tartalmat hordoz. Véleményem szerint így sem hoz szégyent a sorozatra: mintha egy másfél órás film helyett egy szimpla epizódot nézne meg az ember, amivel csak úgy röpül az idő. A jellegzetes, képtelen humora, vidámsága és mondanivalója magával ragadja a nézőjét.

Rajongóknak kötelező darab! Ajánlani tudom azoknak is, akik még nem ismerik a sorozatot, hiszen önmagában is élvezhető(persze nem hátrány a TV ismerete). Aki szereti a könnyed szórakozást, akciót, annak érdemes megnézni!