Uchuu Kyoudai (2012-14)

Képtalálat a következőre: „Uchuu Kyoudai png”

Infó:

Eredeti cím 宇宙兄弟
Angol cím Space Brothers
Egyéb cím(ek) Uchu Kyodai
Besorolás anime, TV
Hossz 99 rész
Év 2012 – 2014

Ismertető:
Irány az űr!

Gyerekként az ember mindig izgalmasnak és csodálatosnak látja a jövőjét, arról ábrándozik, hogy felnőve nagy és fontos dolgokat fog véghez vinni. Aztán ahogy öregszünk, és már felnőttebb szemmel látjuk a világot, ezek az álmok egyre inkább irreálissá válnak, és szépen lassan elfelejtődnek, a helyüket pedig elérhetőbb célok veszik át.
Nanba Mutta és az öccse Hibito gyerekként azt fogadták meg, hogy felnőve ők bizony űrhajósok lesznek, és idegen világokat fognak felfedezni. Teltek-múltak az évek, Hibito pedig kemény munkája révén egyre közelebb került ahhoz, hogy az álma valóra váljon, és történetünk kezdetén épp első japánként készül a Holdra szállni. Fivére ezzel szemben harmincéves korára úgy tűnik már teljesen elfelejtette a gyerekkori álmát, és egy autótervező cégnél dolgozik mérnökként, az irodai dolgozók békés, de kissé unalmas életét élve. Minden megváltozik azonban, amikor egy kellemetlen incidens következményeként (amely során lefejeli a főnökét), Muttát kipenderítik az állásából. A munka, lakás és barátnő nélkül tengődő férfi ráébred, hogy nincs is semmiféle célja az életben, vagyis pontosabban volt célja, csak éppen sok-sok évet elfecsérelt mindenféle haszontalan dologra, ahelyett hogy megvalósította volna. Mutta így hát elhatározza, hogy valóra váltja elfeledettnek hitt gyerekkori álmát, és utoléri, mi több túlszárnyalja az öccsét, hiszen mindig az idősebb testvér dolga, hogy elől járjon, és utat mutasson a fiatalabbiknak.

Díjnyertes manga alapján

Az anime alapjául Koyama Chuuya azonos című magasorozata szolgál, amely 2011-ben megnyerte a Kodansha és a Shogakukan manga díjakat is, és az újonnan megjelenő kötetei rendszerint az eladási listák élbolyába tornásszák fel magukat.
Az A-1 Pictures jóvoltából készült adaptáció szinte egy az egyben, panelről panelre követi az eredeti képregényt, nem változtattak se a történeten, se a látványon. A karakterdizájn épp ezért kissé retró stílusú lett, ami elsőre talán furcsának tűnhet, de megvan a maga varázsa. A rendezést Watanabe Ayumura bízták, akinek eddig munkái nem túl színesek, hiszen szinte kizárólag a mainstream animék netovábbjának számító Doraemon széria mozifilmjeinél tevékenykedett különböző feladatkörökben.
A két főszereplő szinkronjához ismert hangszíneszeket kértek fel, Mutta hangját a már régi motoros seiyuu-nak számítóHirata Hiroaki kölcsönzi, Hibitót pedig a még újonc, de nagyon tehetséges Kenn alakítja. A visszaemlékezésekben pedig a fiúk gyerekként Sawashiro Miyuki és Sanpei Yuuko hangján szólalnak meg.

Földhöz ragadt sci-fi

Az Uchuu Kyoudai egyike a kevés mainstream animéknek, amik kimondottan a nagyközönséget próbálják megcélozni. Ezt már az is jelzi, hogy nem egy késő esti műsorsávban, hanem vasárnap reggel került vetítésre. Épp ezért az anime nem tartalmaz semmiféle fanservice-t, helyette nem titkolt módon az űrkutatást szeretné népszerűsíteni. Az utóbbi állítást mi sem bizonyítja jobban, mint hogy rövidke szerepekre (ahol önmagukat alakítják) még igazi asztronautákat is megnyert magának a sorozat.
Az anime műfaját illetően ugyan elvileg sci-fi, de a nem annyira távoli jövőben, 2025-ben játszódik, ráadásul a Földön, úgyhogy a slice of life jelző jóval inkább illik rá, mintsem a futurisztikus. Nem viszik túlzásban az űrkutatás tudományos hátterét sem, így szerintem a sorozat fogyasztható azok számára is, akik nem elkötelezett rajongói a tudományos-fantasztikumnak. A történet egyébként is elsősorban a gyerekkori álmokról, és az azok megvalósításához szükséges elszántságról és kitartásról szól, és csak másodsorban az űr felfedezéséről. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a felnőttesebb slice of life sorozatokat!