Uchuu Senkan Yamato (1974-75)

Eredeti cím 宇宙戦艦ヤマト
Angol cím Space Battleship Yamato
Egyéb cím(ek) Star Blazers: The Quest for Iscandar
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész
Év 1974 – 1975
Ismertető:
Világkép:
A 22. század végén az emberiség rádöbben, hogy nincs egyedül a világűrben, mikor egy ismeretlen és igen agresszív faj, a gamilasziak (más kiejtésben gamilusziak, vagy az angol szinkron szerint gamiloniak) támadást indítanak a Föld ellen. Az emberhez nagyon hasonlító gamilasziak (felépítésüket tekintve emberek, csak kék a bőrük) látszólag minden ok nélkül katonai erőket felvonultatva a Föld lakosságának kiirtására törekszenek. Radioaktív meteor-bombákat irányítanak a Földre, melyek becsapódáskor nem csak hogy városokat tesznek a földdel egyenlővé, de radioaktív sugárzást kibocsátva a megmaradtakat is tovább fertőzik. Az időszámításunk szerinti 2199-es évre a Föld felszíne már kopár pusztaság. Az erdőknek, tengereknek nyoma sincs, a városokat már csak a hátra maradt romok jelölik. A meteor-bombák továbbra is záporoznak a felszínre, így az időközben a föld alá kényszerült túlélők élete még mindig folyamatos veszélyben van. A sugárzás nyomán pedig a sugárbetegség egyre nagyobb méreteket ölt, olyannyira, hogy ha az emberiség képtelen gátat vetni a gamilaszi haderő előretörésének és nem tesz valamit a sugárzás ellen, akkor az emberi faj egy éven belül kihal.Történet:
Az emberi flotta utolsó csatája viszont hatalmas vereséggel zárul. A Plútó melletti ütközetben a teljes haderő odaveszik, Okita kapitány zászlóshajóját leszámítva. Néhány napra rá egy ismeretlen űrhajó hajt végre kényszerleszállást a Marson. Utasa egy fiatal nő, de mire a bolygón gyakorlatozó újoncok, Kodai Susumu és Shima Daisuke odaérnek, meghal az elszenvedett sérülések miatt. A nála lévő kapszulát viszont megtalálják az üzenettel együtt, mely egy Iscandar nevű bolygóról érkezett. A kapszula egy új típusú hajtómű tervrajzát tartalmazza, az üzenetben pedig, melyet Iscandar úrnője, Starsha küldött (habár folyton „Starshia”-ként ejtik), az áll, hogy amennyiben az emberek elmennek érte, ő átad nekik egy szerkezetet, a Cosmo Cleaner-D-t, mellyel megszüntethetik a sugárzást, így az emberiség megmenekülhet.A terveket felhasználva a tudósok létrehozzák a Wave Motion Engine-t (a nevének lefordítására nem vállalkoznék ^^), és a Második Világháborúban a tenger mélyére süllyedt japán Yamato csatahajó roncsait felhasználva megalkotják az emberiség legfejlettebb űrhajóját. Az eredeti tervek szerint a Yamato űrcsatahajó az emberiség legjobbjait menekítette volna el a Földről a gamilasziak inváziója előtt, de a Starsh(i)ától kapott tervek birtokában rendeltetését megváltoztatták. A hajónak útra kell kelnie a távoli, 148 millió fényévre lévő Iscandar bolygó felé és elhoznia onnan a Cosmo Cleaner D-t. A hajó kapitánya a flotta utolsó még életében lévő kapitánya, Okita lesz, a legénység pedig jórészt újoncokból áll. Így kerülhet a Yamato legénységébe a korábban a Marson kiképzett Kodai és Shima is. A Yamato hamarosan útra is kell a távoli Iscandar felé, az emberiség utolsó reményét hordozva.

Eredet:
Az Uchuu Senkan Yamato eredeti tervei 1973-ban jelentős változásokon mentek át. A sorozat eredetileg úgy nézett volna ki, hogy egy csapat gyerek, akiket a világ minden részéről válogattak ki, egy aszteroidán utazva kereste volna Iscandart. A sorozat elsősorban a személyes ellentétekről és a legénység tagjainak önző viselkedéséről szólt volna, és arról, ahogy az utazás során a belső gondok szép lassan megoldódnak. Az ellenség neve Rajendora lett volna. Leiji Matsumoto bevonásával azonban a tervek teljes átdolgozásra kerültek. Éppen ezért, habár az eredeti ötlet Nishizaki Yoshinobué volt, mégis Leiji Matsumotót tartják a Yamato sorozatok igazi szülőapjának.

Hatásai:
Az Uchuu Senkan Yamato nem csak az animációs filmek, de az egész filmes ipar egyik legmeghatározóbb sci-fi alkotása. Ennél fogva számos más, hasonló műfajú mű alapját, ötletét adta. Rebesgetik például, hogy George Lucas, a Star Wars „feltalálója” is a Yamatóból merített ötletet eredeti, 1977-es filmjéhez. Hasonló motívumok tűnnek fel a Babylon 5-ben vagy a közismert StarCraft című számítógépes játékban is. És ez csak a jéghegy csúcsa.

Érdekességek:
A sorozat alatt jópár hiba és „érdekes” dolog figyelhető meg.

A legszembetűnőbb mind közül a gamilasziak megjelenése. A 11. részig az ellenséges nép tagjai egy az egyben embernek látszanak, de ettől a résztől kezdve egyszer csak bekékülnek. A készítők menetközben meggondolhatták magukat, és a bőrszín megváltoztatásával igyekezték jelezni, hogy a gamilasziak azért mégsem emberek.

A Yamato legénysége is érdekes változásokon megy át a sorozat folyamán. Míg kezdetben több nő is van a hajón, idővel a legénység női tagjainak számát egyre redukálját, így Mori Yuki marad az egyedüli nő a hajón, aki egyébként a sorozat egyik főszereplője, így nehéz is lett volna őt is likvidálni.

Tervbe volt véve, hogy a Yamato a hazafelé úton összefut majd Harlock kapitánnyal (szintén egy Leiji anime szereplője), de ezt végül kihagyták, helyére Kodai Susumu bátyjának, Mamorunak jelenetei kerültek be.

Az amerikai változat „gyönyörei”:
A nagysikerű sorozat természetesen az államokba is eljutott. A mostanában megjelenő animéknél már megfigyelhető ugyan az amerikaiak törekvése, hogy minél kevésbé térjenek az eredeti változattól (többek között nem kreálnak angol címeket, lásd Utawarerumono), de ez újkeletű dolog, a 70-es, 80-as években még erősen ment a „kreatív fordítás”, melynek az Uchuu Senkan Yamato is áldozatául esett. A cím jelentése „Yamato űrcsatahajó”, mely angolul ugye Space Battleship Yamato, amivel találkozni is, a korábbi változatok azonban nem így hangoztak. Olvashattuk úgy is, hogy Space Cruiser Yamato, illetve Star Blazers. A „cruiser” cirkálót jelent, a japán „senkan” szó viszont csatahajót, a cirkálóra más szót használnak, így ebben az esetben csupán félrefordításról van szó (egyébként szándékos félrefordítás volt). A „Star Blazers” cím viszont már nagyjából annyit tesz, hogy „Az űr úttörői”, ami valljuk be kissé távol áll a sorozattól, habár felettébb hangzatos és nagyon jól belepasszol az Enterprise univerzumba, amihez szintén semmi köze, de az eladási számokat biztosan növelte. De ennyivel nem elégedtek meg a fordítók. A legénység tagjait is mind átkeresztelték, nem is beszélve magáról a Yamatóról. Van egy olyan érzésem, hogy nem nézték jó szemmel, hogy egy Második Világháborús japán csatahajó akarja megmenteni a világot, az amerikaiak így kissé más tálalásban, nem Okita kapitány kalandjait nézték a Yamato fedélzetén, hanem Abraham Avatar kapitányt az Argo fedélzetén. És az amerikai gyerkőcök nem Kodai Susumu és Mori Yuki kialakuló románcát izgulhatták végig, hanem azt, ahogy Derek Wildstar csapja a szelet Nova Forresternek. Szánal… akarom mondani, igen érdekes.

Összegzés, vélemény:
Számos apróbb hibája ellenére az Uchuu Senkan Yamato érdemeit senki sem vitathatja, műfajának egyik legelső, legmeghatározóbb műve vált belőle, mely számos folytatást és feldolgozást megért és rajongók millióit láncolta a tévékészülékek elé (többek között engem is). Hangulata leginkább a tipikus „orosz tengeralattjárós” Vörös Október című filmre emlékeztet engem, ahol nem az erő, vagy a technika, hanem az ember a mérvadó. Ezt bizonyítja az is, hogy az első évadban csupán négyszer sütik el a Wave Motion Gun-t, mely, mint említettem, akár bolygókat is képes elpusztítani, így lényegében bármit „megoldhatnának” vele. Ajánlom mindazoknak, akik szeretik a sci-fi műfajt, az izgalmas csatákat, és az olyan filmeket, ahol a szereplők a fejüket is használják, nem csak lövöldöznek fel alá.

Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész  05. rész
 06. rész  07. rész  08. rész  09. rész  10. rész
 11. rész  12. rész

folyt köv..

KategóriákU