Umineko no Naku Koro ni (2009)

Képtalálat a következőre: „Umineko no Naku Koro ni ico”

Eredeti cím うみねこのなく頃に
Angol cím Umineko: When They Cry
Egyéb címek When They Cry 3,
When the Seagulls Cry,
When They Cry: Seagulls
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész x 23 perc
Év 2009
Ismertető:
Keletkezés:
Az anime maga egy ún. Sound Novel adaptáció, s rendje módja szerint maga a (még jelenleg is futó) játék elég nagy múltra tekinthet vissza, ugyanis ez a harmadik része a When They Cry szériának, első két része a Higurashi no Naku Koro Ni és a Higurashi No Naku Koro Ni Kai volt. A játék felépítésére jellemző volt, hogy 4 kérdés és 4 válaszfejezetből állt. A Higurashi tette fel a kérdéseket, és a Higurashi Kai válaszolta meg azokat. Ezek csupán Doujin Game-ek voltak, de olyan sikeresen debütáltak, hogy nem sokkal később mangát, animét, Drama CD-ket, s különféle Visual novel adaptációkat készítettek belőle. Ezt követően a hetedik Comiceten megjelent a When They Cry széria 3. része, az Umineko no Naku Koro Ni első fejezete Legend of the Golden Witch néven, maga a játék hatalmas sikert aratott és több millióan vették meg, attól fogva minden következő Comiceten újabb fejezetei jelentek meg (melyek tartalmazták az előzőeket). Tudni illik, hogy a Comiceteket fél évente rendezik meg Japánban, így egy fejezet, ún. EP olyan fél év alatt készül el, mely teljes mértékben a 4 kérdés- 4 válaszfejezet rendszerére épül. Jelenleg a When They Cry széria 4. résznél tartanak, az Umineko no NaKu Koro Ni Ciru-nál, melynek idáig még csak egy fejezete jelent meg nemrég END of the Golden Witch néven.Történet:
A történetünk 1986 októberében kezdődik egy Rokenjima nevű szigeten, ami a dúsgazdag Ushiromiya család tulajdona. Minden évben egyszer összegyűlnek, hogy megbeszéljék a velük történteket, de ebben az évben több is van a háttérben, mint puszta családi összejövetel, a családfő, Kinzo ugyanis súlyos beteg, s már csak 3 hónapja van hátra.Felnőttek:
A kegyetlen Klaus és felesége, Natsuhi; a kapzsi Eva és férje, Hideyoshi; a nőcsábász Rudolf és második neje, Kyrie; és az egyedülálló anyuka, Kinzo legkisebb gyereke, Rosa a vagyonon marakodnak és összefognak Klaus ellen, aki Kinzo legidősebb fia lévén az első számú örökös. Meg is kezdődik az örökségért folyó marakodás. (Fontos még megemlíteni, hogy a családnak van egy különleges jelképe, az egyszárnyú sas, amit csak a vérrokonok viselhetnek.)

Fiatalok:
Jessika, a 18 éves bombázó, erőteljes, életvidám, és kedves lány; unokabátyja, George kedves, együttérző és figyelmes; unokaöccse, a perverz és idióta, ám gyors észjárású Battler; kuzinja Maria, aki egy aranyos 9 éves kislány, ám néha inkább tűnik 5 évesnek, és előszeretettel teszi mondatai után az UU-uu szócskát, valamint töretlenül hisz a boszorkányok létezésében, és ennek hangot is ad elég gyakran, méghozzá elég hátborzongató módon. A felnőttek marakodásáról mit sem sejtve élvezik egymás társaságát, és úgy az életet alapvetően. Mivel dúsgazdag családról van szó, ezért vannak szolgáik is.

Szolgák:
Genji Ronue Kinzo jobbkeze, aki valami oknál fogva viseli az egyszárnyú sast; a fiatal, gyönyörű és mindig segítőkész cseléd,Shannon, aki szintén viseli a jelképet öccsével a szótlan, kissé goromba fiatal inas, Kanon-nal együtt. Az öreg Chiyo Kumasawa és a család szakácsa Toshiro Gohda, valamint Kinzo személyi orvosa, Terumasa Najno.

A családi idill hamarosan véres drámák és brutális gyilkosságok színhelyévé válik, melyeket egy Beatrice nevű boszorkány feltűnése okoz, akitől a mende-mondák szerint egykoron Kinzo a vagyonát kapta. Természetesen a családtagok nem hisznek a létezésében, ezért egymást gyanúsítgatják a gyilkosságokkal. Megkezdődik a harc az idővel, párhuzamos világokon keresztül a boszorkánnyal a túlélésért, és az igazságért, amely mindig más, mint aminek először látszik.

Vélemény:
Rendkívül jó történettel rendelkezik maga a mű, nagyon sok csavarral benne, semmi sem az, mint aminek először látszik, szóval sose higgy a szemednek, miközben nézed. Az anime még jelenleg is fut Japánban, ugyanúgy ahogy a játék is, szóval a végkifejletről és a történet csavarjáról még sok mindent nem tudni, ezért az ismertető nem biztos, hogy megállja a helyét, de a funkciója elsősorban az emberek kíváncsiságának felkeltése, remélem elérte ezt. Az anime megtekintését én nem nagyon ajánlanám a Higurashi ismerete nélkül, mert bár a története nem kapcsolódik szorosan hozzá, de van néhány karakter-átfedés, valamint rengeteg dolog van, amit ott megmagyaráztak, ezért itt már nem fogják megtenni.

Zene:
Minden egyes az animében felcsendült muzsikát a játékból vettek át kicsike átdolgozásokkal, ezek nagyon jól helyt állnak, és megadják a hangulatot. Az opening Kata Tsubasa no Tori, c. számot Akiko Shikata énekli, a hölgy elég ismert a japán zenei rétegekben, zenéinek csodálatos hangzásvilágának köszönhetően főként olaszos, gótikus zenéket énekel ehhez az anime (és a visual novel openingjében) egyaránt hű maradt, és hűen tükrözi az anime hangulatát. Az endinget Jimjang énekli, aki mellesleg Kinzo Seiyuuja is egyben. A szám maga elég erőteljes és agresszív, ez is hűen tükrözi magát az anime hangulatát.

Utószó:
Csak ajánlani tudnám ezt az animét mindenkinek, aki egy fergeteges és fordulatokban gazdag történetre vágyik. Ám azt előre leszögezném, hogy bizony nem árt gondolkodni is az anime nézése közben, mivel enélkül nehézkesen értheti meg az ember a csavarokat és a történetet. Összességében egy kiváló darab, egyik személyes kedvencem, fiatalabb korosztálynak, gyenge idegzetűeknek és kezdő animéseknek nem ajánlanám, mindenki másnak viszont igen.

“Szeretett szülővárosomon végigfutó tiszta folyó.
Te ki az arany földet keresed kövesd a folyás-irány útvonalát és keresd a kulcsot.
Ha követed a folyó folyás irányát eljutsz egy faluba.
A faluban keresd a két túlpartot, mely elárulja hol van az aranyföld kulcsa.
Aki a kulcsra kezét teszi, a szabályok szerint fog utazni.
Az első alkonyatkor áldozz fel hat embert, a kulcs által kiválasztva.
A második alkonyatkor áldozz fel kettőt, kik közel állnak egymáshoz.
A harmadik alkonyatra mindenki dicsőíteni fogja nevem
A negyedik alkonyaton ölj a fej kivájásával
Az ötödik alkonyaton ölj a mellkas kivájásával
A hatodik alkonyaton ölj a térd kivájásával
A hetedik alkonyaton ölj a láb kivájásával
A kilencedik alkonyon a boszorkány feléled és senki sem marad életben.
A tizedik alkonyon az utazás véget ér és elérsz az arany földjére.
A boszorkány dicséri majd a bölcseket ‘s négy kincset adományoz.
Egy, mely az arany föld összes aranya.
Egy, mely a halottak lelkeinek feltámadása.
Egy, mely az elveszett szerelemért való feltámadás.
Egy, pedig öröm nyugalomra helyezi magát a boszorkányt.
Aludj békében, imádott boszorkányom Beatrice.”
Online részek:
 01. Rész  02. Rész  03. Rész  04. Rész  05. Rész
 06. Rész  07. Rész  08. Rész  09. Rész  10. Rész
 11. Rész  12. Rész  13. Rész  14. Rész  15. Rész
 16. Rész  17. Rész  18. Rész  19. Rész  20. Rész
 21. Rész  22. Rész  23. Rész  24. Rész  25. Rész
 26. Rész
KategóriákU

Vélemény, hozzászólás?