Upotte!! (2012)

Eredeti cím うぽって!!
Angol cím Upotte!!
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, ONA
Hossz 10 rész
Dátum 2012
Ismertető:
Kézi fegyvereket személyesítenek meg iskolás lányok?

És igen, ez az anime ONA, ahol az előbbi mondat igaz, így az alapelképzelés nagyon erőltetett lehet, a fegyverek mint iskolás lányok járnak iskolába, hogy onnan kikerülve “harckészek” legyenek. Mégis, a szokásos elképzelés alapjára építve mutatják be a nézőknek a fegyverek valós, de sajnos néha vélt vagy nem feltétlenül igaz, de “valódinak mondott” jellemzőit, amit a lányok testesítenek meg.
Történetünk nagyrészt a Seishou Akadémián játszódik és az ott tanuló lányokról szól, akik érdekes és fura kalandokba keverednek, de története igazán nincs az animének.

Fegyverosztályok

Mert itt bizony a fegyverek/lányok fel is vannak osztva iskolai szinteknek megfelelően:

SMG (a jelentése kb. rövid sorozatlövő karabély) az alsó tagozat (elementary class)
Mint ők:
Emupi – MP5A2
Emuten – MAC-10
Gossan – HK53
Tmp – Steyr TMP

Assault Rifle (gépkarabélyok) a felső tagozat (middle school)
Mint ők:
Funko – FN FNC a főhős, energikus, de kissé szégyenlős lány
Shigu – SG 550 kissé rossz tanuló és veszíteni nem szerető lány, ráadásul féltékeny lesz, amikor mások közel kerülnek Funko-hoz
Eru – L85A1 félénk és kissé ügyetlen, de nagyon kitartó lány
Ichiroku – M16A4 szintén egy energikus, de kedves lány
Ichihachi – AR-18
Agu – AUGA1
Sako – Rk 95 Tp
Chusuri – HK33E
Betty – Beretta AR70/90
Tei – T91

Battle Rifle (puskakaliberes sorozatlövő) a középiskola (high school)
Mint ők:
Jiisuri– G3A3 Chusuri nővére
Faru – L1A1 Funko nővére
Ichiyon– M14 Ichiroku nővére

Megvalósítás

A karakterek a semmiből varázsolják kezükbe a megszemélyesített fegyvert, sőt, a tárakat is. Az iskolában persze éles lőszerrel lőnek a lányok, és különféle harci gyakorlatokon vesznek részt fejlődésük érdekében.
A lányok amúgy a fegyverekre jellemző (vagy ebben az esetben is jellemzőnek vélt) információknak megfelelően viselkednek, például a Mac-10-es géppisztolyt megszemélyesítő lány nagyon gyorsan beszél és lő, hogy aztán “megfagyva” jelezze, hogy ő másfél másodperc alatt kiürítette a tárát.
És persze az is, hogy a lányok milyen bugyit viselnek, a megszemélyesített fegyver válltámaszától függ – akiknek “szkeleton” (nem teljes, hanem drótból vagy csőből álló “keret”) válltámasza van (mint a főhős Funco (FN FNC), az tangabugyit hord, Ichihachi (AR-18) meg folyton elhagyja a bugyiját, utalva arra, hogy az AR-18 válltámaszának rögzítése nem a legtökéletesebb – TMP meg, mivel nincs válltámasza, nem visel bugyit.

De tény, hogy akadnak benne humoros jelenetek, de ezek egy részét valószínűleg csak az érti, akit érdekelnek a fegyverek, és ismeri a “megszemélyesített” eszközöket és tulajdonságaikat.
Ebből fakadóan néha akadnak érdekes jelenetek is:

Például miért is sértődik meg Chusuri (HK33E), amikor Sigu (SG 550) Chusuri-nak hívja? (Jiisuri (G3A3) húga Chusuri)

Mert ezzel arra játszik, hogy Jiisuri (Jiithree) gyenge utánzata, a “Jiisuri” (kiejtve kb. G3) alapján kapta a “Chusuri” (kiejtve kb. H3) becenevet, amit nagyon utál.
A valóságban a HK33 család (a teljes méretű HK33-as mellett volt egy rövid csövű HK53 “karabély” változat – aki szintén benne van az Anime-ban – és egy HK13 könnyű géppuska változat is) egyfajta olcsóbb G3 volt, 5,56x45mm-es NATO kaliberben, kifejezetten exportra.

Grafika

Bizonyos értelemben változó minőségű a rajzolásnak köszönhetően: hol nagyon élethűen és aprólékosan van az adott fegyver megrajzolva, hol meg iszonyatosan amorfra sikerül, például erősen eltúlzott tármérettel jelenítik meg. Sőt, olykor rossz, nem is a fegyverhez való tárral rajzolják meg az adott fegyvert. De ez is csak a “fegyverbuziknak” tűnhet fel, mint ahogy FAL, Funco nővére, valójában ugye brit L1A1 lenne (licencgyártott FN FAL), de olyan, hogy FAL L1A1 (mert így hivatkoznak rá), nem létezik, és ilyen elnézésből van egy pár a sorozatban (és a mangában is). Így nehéz jó értékelést adni, de egészében a kornak megfelelő grafikát kapunk.
Aki fegyverszakértő az néha sír az ilyen bakikon, aki nem, az meg ezeket úgysem veszi észre és esetleg tanul néhány dolgot és kifejezést ebből a témából. Így mindenki csak élvezze azt, amit az anime nyújt.

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész

 

KategóriákU
Írta: