Violence Jack: Harem Bomber Hen (1986)

Infó:

Eredeti cím バイオレンス・ジャック / ハーレムボンバー編
Angol cím Violence Jack: Slum King
Egyéb cím(ek) Violence Jack ~Harem Bomber~
Besorolás anime, OVA
Hossz 1 rész
Év 1986

Ismertető:

Go Nagai legtöbb mangaművéből készült már anime: a Cutie Honey, Mazinger, Devilman, Dororon Enma-kun, Getter Robo és persze a Violence Jack. Ez utóbbi összesen 3 OVA-t élt csupán meg, míg a többiből televíziós sorozatok születtek, és mozifilmek sokasága jelent meg.

Történet

Időben és térben a Devilman utáni világban járunk, mikor Fudo Akira Devilmanként már hiába küzdött a Sátán ellen, mégis beváltotta a próféciát, miszerint ő hozza el az apokalipszist a Földre. Meteorok záporoztak a városokra, tájakra, és pokoli földrengések rázták meg bolygónkat. A világ társadalmai összeomlottak. A Kanto-térségben élők felett egy rejtélyes alak kezdett el uralkodni, Slum King, aki nőket és fiatal lányokat raboltat el, hogy rab- és szexszolgaként funkcionáljanak csatlósai számára. Ellene küzd egy ember, aki…

hatalmas, akár egy gorilla…
erőszakosabb, mint a legvadabb grizzly…
vize a vér és kenyere az erőszak…

Ő pedig nem más, mint Violence Jack. Az igazi kiléte ismeretlen, nevét kegyetlenségéről, erőszakosságáról és hatalmas zsebkéséről (jackknife) kapta. Ő az egyetlen, aki ellenáll és küzd Slum King ellen…

A műről

A művel kapcsolatban pár eltérés van az előzményekhez és a mangához képest. Ugyan az elején nem említik egyáltalán a Devilman manga végének eseményeit, helyette a pusztulás okát csak a meteoresőre és a földrengésekre vetíti ki. Hogy mi a konkrét kapcsolat a két mű közt, az a Violence Jack manga végén derül ki, illetve a CB Character Go Nagai World OVA-ban látható.

Grafikájában alapvetően nem rossz, bár lehetne jobb és részletesebb is. A poszt-apokaliptikus világ remekül ábrázolt, ellenben a karakterek már kevésbé tükrözik ezt a hatást. Inkább mintha valami anarchista punkgengszterbanda tagjai lennének a gonoszabb karakterek, Violence Jack jeleneteinek nagyja inkább csak a vadállatias énjét helyezi előtérbe, az átlagemberek, a lakosok pedig tök átlagemberek a ’80-as évekből. Röviden, nem erőltették meg magukat egy komolyabban környezetbeillő karakterek megalkotásával a dizájnerek. Ahogy a vér, belek és egyéb, testtől elváló részek kidolgozásával se.

Hangok terén sok mindent nem lehet elmondani. A szinkronok jók, a zenék már nem harmadannyira se, az effektek legjava (főleg Jack üvöltései) már inkább nevetségesek. De nem ez a mű mélypontja.

Címében noha Slum King szerepel, de a történet során ő teljesen a háttérbe szorul, helyette az egyik csatlósa, Harlem Bomber kerül elő, aki a főellenfél lesz a mű során. Történetében érdekes is lehetne, de sokszor nagyon elhúzzák a jeleneteket, majd bedobnak egy szálat és hirtelen lezárják. Ez a fajta rendezési stílus elég felelőtlen egy egyébként sokkal nagyobb potenciálú műben.

Vélemény

Na igen, a potenciál… ebből az OVA-ból leginkább ez hiányzik. Megvolt, de nem használták ki, a hangsúlyokat rosszul helyezték el, s ezzel pedig kaotikussá tették. Sajnos az erőszakosabb részek hanyagolása mind jelenetben, mind grafikailag eléggé lehúzza, így ez a mű elég átlagos lett. De ezzel még senki ne csüggedjen. Mert a második OVA már sokkal jobb minden téren, jobban kihasználja a hiányolt potenciált.