Violence Jack: Jigoku Gai (1988)

Infó:

Eredeti cím バイオレンスジャック / 地獄街編
Angol cím Violence Jack: Evil Town
Egyéb cím(ek) Violence Jack 2
Besorolás anime, OVA
Hossz 1 rész
Év 1988

Ismertető:

Go Nagai legtöbb mangaművéből készült már anime: a Cutie Honey, Mazinger, Devilman, Dororon Enma-kun, Getter Robo és persze a Violence Jack. Ez utóbbi összesen 3 OVA-t élt csupán meg, míg a többiből televíziós sorozatok születtek és mozifilmek sokasága jelent meg.

Történet

A világ, amit megismerünk, gyökeresen megváltozott. A sorozatos természeti katasztrófáknak köszönhetően a civilizáció összeomlott, s helyét a brutális, rémálomszerű, a túlélésért küzdő mindennapok vették át. Ennek már hat hónapja…

A városok összeomlottak, sokakat maguk alátemettek. Szó szerint. Egy nagyobb embercsoport a romok mélyén túlélt. Ám a megosztottság köztük is jelen van a szűkös ételkészletek miatt, ami miatt csoportközi háború fenyeget Pokolvárosban. A város háromfelé oszlik meg. Az A-szektorban az üzletemberek és az átlagcivilek élnek, egy rendőrtiszt felügyelete mellett; a B-szektorban a bűnözők és flúgosok, akiket a hatalmas Mad Saurus vezet a transzszexuális Blue segítségével; a C-szektorban pedig a korábbi modellügynökség tagjai, akik igyekeznek kerülni a többieket, ha lehet.

Az A-szektorban reményvesztett bányászmunkát végeznek, hogy a felszínre juthassanak. Ekkor ássák elő a betonkoporsójából Violence Jack-et, aki cserébe elvállalja az A-szektor védelmét. Hogy a B-szektor huligánjai megszabadulhassanak tőlük, egy közös piacot terveznek, ahol mindhárom szektor tagjai egybegyűlhetnek. A céljuk a vágyaik kiélése mellett a hatalom megszerzése a szektorok felett és Jack lividálása…

A műről

A korábbi OVA-hoz képest a készítők ebbe már beletették mindazt, amit a horror és az erőszak alatt érteni lehet. A történet kezdetben tingli-tanglizik, majd a felétől kezdve egyre jobban beindul, s csak úgy özönlenek a betegebbnél betegebb jelenetek. A nemi erőszak mellett megjelenik a kannibalizmus és a nekrofília, valamint a korábbi OVA-val ellentétben itt a mészárlás sokkal kidolgozottabb, több belsőség „jön elő az emberből szellőzni”. Nem csoda, hogy ez a rész volt az, ami elég csúnyán megosztotta az embereket és a cenzorokat: Ausztráliában nem is akarták korhatárba sorolni, hanem inkább visszadobták, az Egyesült Királyságban pedig ugyan kiadták, de öt percet kivágtak belőle. Cenzúrázatlanul csak Amerikában, Olasz- és Franciaországban adták ki.

Grafikájában is sokban javult elődjéhez képest, a kidolgozottabb karakterek jobban beleillenek ebbe a cseppet sem gyengébb idegeket kívánó OVA-ba. A vágások, szeletelések is jobban néznek ki, s a vér sem már csak úgy fel van mázolva a képre. A végső harc pedig érdekes lett a „vörös lineart fekete háttéren” effektjével.

Hangok tekintetében is jelentősebb javulás tapasztalható. Bár főcímdal továbbra sincs, csak aláfestő zene, de az is annyira jól beleillik a jelenetek alá, hogy nem is emlékszem rá (mert ugye van a mondás, hogy ha a zene pont olyan, mint amilyennek lennie kell egy film alatt, akkor nem emlékszünk rá).

Véleményezés

Gyerekek, aki szeretné végignézni a Violence Jack OVA-kat, az ennél a résznél jól kösse fel a Pampersét, s tárazzon be legalább még egy csomaggal és egy vödörrel! Mert maga alá tojik, vagy elfogja a rosszullét, s nem kell kirohanni a klozettre. Ez már tényleg csak erős idegzetűeknek való már a tabutémák nyílt mutatása végett is, amire eddig nagy ritkán volt csak példa.

Persze továbbra is a manga egyik olyan részét dolgozták fel, ami pörgősebb és keményebb, így erre a részre is áll az, hogy ne várjunk tőle választ, hogy ki is az a Violence Jack, honnan jött és mit akar, ki ő. Ettől függetlenül ugyanúgy élvezhető alkotás a fennmaradó kérdések ellenére, ahol cseppet sem fogták magukat vissza az alkotók.