Witch Craft Works (2014)

[stextbox id=”custom” caption=”Infó:”]

Eredeti cím ウィッチクラフトワークス
Angol cím Witch Craft Works
Egyéb cím(ek) Witchcraft Works
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2014

[/stextbox]

[stextbox id=”info” caption=”Ismertető:”]

Történet

Főhősünk, Takamiya Honoka nem éppen a tettek embere. A népszerűnek egyáltalán nem nevezhető fiú az iskolában jóformán mindig beleolvad a környezetbe s ebből kifolyólag a mindennapjai igen eseménytelenül telnek (hát igen, tipikus anime főhős kiindulópont). Nyugodt, egyhangú életet él, amivel persze nincs is sok gondja. Az osztályteremben mellette ülő Kagari Ayaka ellenben a tökéletes ellentéte a fiúnak, mivel nem kevesebb, mint az iskola legnépszerűbb diákja. A gyönyörű, égimeszelő lány, akit az iskolában csak „Hercegnőnek” szólítanak, hatalmas népszerűségnek örvend, ami abban is megnyilvánul, hogy az intézménynek jóformán az összes tanulója az ő rajongótáborába tartozik. A tanulók állandóan körbezsongják őt és már attól is túláradó gyönyör tölti el őket, ha a lány egy pillanatra rájuk emeli a tekintetét.
Takamiya ezt igen kellemetlenül éli meg, hisz mivel az iskola közkedvelt Hercegnője állandóan a közelében van, mind a tanteremben, mind az iskolába vezető buszon, a töménytelen mennyiségű, izgatottan pattogó rajongó kis híján agyonnyomja az útban lévő fiút. Persze egy magafajta „közember” nincs is túl nagy biztonságban egy ilyen híres ember közelében, mert már a legkisebb rossz mozzanatával is kivívhatja Kagari legfanatikusabb rajongóinak haragját, akik a saját módszereikkel megrendszabályozzák őt, ha úgy tartja kedvük.

Az a bizonyos nap is átlagosan indult. Főhősünk, nem is sejtve, hogy az élete hamarosan 180 fokos fordulatot vesz, az ügyeletesi tevékenységeit végezve, éppen a szemetet viszi ki az osztályteremből, amikor egy baljóslatú üzenetet találva arra lesz figyelmes, hogy az iskolaépület felső részének egy hatalmas darabja éppen felé zuhan. A látványtól lesokkolódó fiút meglehetősen váratlanul éri az új fejlemény, és már-már bele is törődik, hogy itt az elkerülhetetlen vég. Ám ekkor nem várt segítséget kap.
Az iskolaépület becsapódik, romba döntve az intézmény egész belső udvarát, azonban Takamiya már nem volt ott. Amikor a szemeit kinyitja, az iskola bálványának, Kagari Ayakának karjaiban találja magát. A lány vele együtt a magasban lebeg egy seprűn egyensúlyozva, a hétköznapi iskolai egyenruhája helyett pedig impozáns boszorkányöltözéket visel. Főhősünk még teljesen fel sem fogja a történteket, amikor váratlanul, leginkább egy nyúl és egy harci robot kereszteződésére emlékeztető, boszorkány familiárisok egész armadája támad rájuk. Kagarit, Takamiyával ellentétben, cseppet sem rémiszti meg a vérszomjas kiborg furry-k rajtaütése és könnyedén felveszi a harcot a támadókkal. Szabadjára engedi az erejét s végül az egész iskolaudvart lángoló katlanná alakítja.
Az eszméletét vesztő fiú, később Kagari privát iskolai szobáján ébred az őt megmentő lány társaságában. Ő Kagari Ayaka, a Műhely Boszorkányok dicső tagja, a Tűz Boszorkány, s a feladata nem más, minthogy főhősünket védelmezze mindentől, különösen az elrablását tervező Torony Boszorkányoktól. Az, hogy eddig mindig Takamiya közelében volt, nem a puszta véletlen műve volt, eddig is őt védelmezte a tudta nélkül. Most pedig, hogy az események módfelett beindultak, erre az álcára többé nincs szüksége.

Egy ifjú boszorkánytanonc nem mindennapi élete
Takamiya Honoka unalmas életének vége. Eddigi egyhangú mindennapjai kifordulnak önmagukból és egy varázsütésre a boszorkányok, izgalmakban gazdag világában találja magát. A korábbi támadás mögött álló Torony Boszorkány, név szerint Kuraishi Tanpopo, igen hamar megmutatja magát, valamint négy társával együtt, az igen klisés „új diák” húzással főhősünk osztálytársaivá teszik magukat. Egyetlen céljuk van, ami nem más mint főhősünk elrablása. Így az ötfős boszorkány csapat mindig a „prédájuk” közelében lehet, és csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy az őt védelmező Tűz Boszorkány figyelme meginogjon. A pontos indítékuk kezdetben tisztázatlan, valamint Kagari sem szolgál túl sok magyarázattal. Egy biztos, ha Takamiya Honoka a Torony Boszorkányok kezére kerülne, akkor valami borzalmas dolog történne a világgal.
Kagari azonban remekül végzi a dolgát és a napnak szinte minden percében Takamiyával van. Bár a fiú így nagyjából biztonságban tudhatja magát, azonban Kagari rajongói közt igen nagy utálat tárgyává válik. Mivel a féltékeny fan bázisnak állandóan azt kell látnia, hogy a drágalátos Hercegnőjük egy ilyen „semmirekellővel” tölti minden idejét, egyfajta össznépi lincselő hangulat uralkodik el rajtuk.

Mivel Takamiya nem tudja elviselni ezt a tehetetlenséget, valamint azt, hogy ő nem több egy megvédendő gyenge embernél, Kagari elvállalja, hogy a tanítványává fogadja a fiút. Alaposan kitanítja a boszorkány mágia fortélyaira és hogy miképpen használja az erejét. Főhősünk ezáltal a Műhely Boszorkányok társadalmának új tagjává válik. Így, a Műhely Boszorkányok, innentől kezdve segítik és támogatják az újdonsült tanítványt és mesterét, valamint amikor csak van módjuk rá, segédkeznek a megvédésében.
És erre, mint kiderül, szükség is lesz. Tanpopo és társai csupán csak a kezdet. A Torony Boszorkányok mindent megtesznek azért, hogy Takamiya a kezükre kerüljön, s ezért mozgósítják minden tagjukat, az egyszerű kezdőktől kezdve egészen az igazi nagyágyúkig.

Boszorkány frakciók

Műhely Boszorkányok (Workshop Witches)
A boszorkányok világában ők testesítik meg a jó oldalt. Többnyire a világ megvédése a feladatuk, valamint folyamatosan felügyelnek arra, hogy a mágiát ne használják rossz célokra. Mindent megtesznek azért, hogy az átlagemberek védelmét biztosítsák. A városokban úgynevezett Műhelyeket építenek, ahol a boszorkányok összegyűlhetnek. Az adott város műhelye egyfajta központként szolgál a Műhely Boszorkányok számára, így a műhelyhez tartozó boszik az azt körbeölelő városban telepednek le, s miközben a mindennapi életüket élik, folyamatosan ügyelnek a település biztonságára. Minden műhelynek saját vezetője van, aki az adott várost tartja az irányítása alatt.

Torony Boszorkányok (Tower Witches)
Ők tekinthetőek a negatív oldalnak. A mágiát csakis a saját, önös érdekeik miatt használják. Az emberi életek nem sokat számítanak nekik, a folyamatos ármánykodásaik és cselszövéseik pedig veszélyeztetik a világ békéjét. Ugyanakkor a konkrét „gonosz” jelzőt túlzás volna használni rájuk. Tény, hogy vannak olyan szélsőségesebb csoportjaik, akik nélkül a világ jobb lenne, de számos olyan is akad köztük, akiket el lehet fogadni valamilyen szinten. Egyes Műhely és Torony Boszorkányok között elő szokott fordulni időnként, egy-egy alkalmi megállapodás, vagy esetleg egy rövid szövetség. Amit még érdemes megemlíteni, hogy a Műhely Boszorkányokkal ellentétben a Torony Boszik nem tömörülnek nagy csapatokba. Általában vagy egyedül, vagy 3-5 fős csapatokban tevékenykednek. A tudásukat és hatalmukat nem szívesen osztják meg másokkal. Általában csakis azokat fogadják el csapattársnak, akiben száz százalékig megbíznak.

Megvalósítás
Grafika/animáció: Erre semmi panasz nem lehet. Gyönyörű, igényes munka jellemzi a grafika egészét, legyen szó akár a szép és időnként már félelmetesen kreatív külsejű karakterekről, akár a környezet igen pofás, élénk színekben úszó tájairól vagy épp a piszkosul látványos, igényesen meganimált, színvonalas csatákról. Ami még fokozza a hangulatot, az a rajzolásban felfedezhető, enyhe művészeti stílus. A grafika, mint mondtam, nagyon szép, azonban itt nem csak igényes rajzolásról van szó. A különböző hátterek és tájképek, a remek effektek és számos jelenet magán hordozz egyfajta igényes művészi ábrázolást. Ez azonban nem mondható el az időnként előjövő CG részekről, ami a szokásukhoz híven nem teljesítenek valami fényesen. Mindent összevetve, aki az igényes, szép grafikájú animék után szomjazik, az valószínűleg nem fog csalódni.

Zenék: Az OST szintén jól teljesít. A nyugodt, kellemes hangvételű dallamok mellett a pörgős, akciókhoz illő epic zenék egyaránt megtalálhatók a műben.

Szinkronok: Ez szintén az anime erősségei közé sorolható. A seiyuu-k kiváló munkát végeznek és remekül személyesítik meg a karaktereket. Tulajdonképpen minden szinkronhangot teljesen korrektnek tartok, valamint bátran ki merem jelenteni, hogy pár karakter hangja több mint jó, egyenesen zseniális.

Harcjelenetek: A harcok megvalósítása szintén megér egy misét. Igényes, látványos, időnként már az epic határát súroló összecsapásokat kapunk az animéktől. Azonban annyit elárulok, hogy bár a csaták nagyon jól néznek ki, a legtöbbnek nincs igazán nagy tétje, így túlzottan nem lehet izgalmasnak nevezni őket. Szerencsére az utolsó pár rész kárpótol ezért, mivel az anime fináléja véleményem szerint igen ütősre sikerült.

Opening-Ending: Az opening hozza az elvárhatót. Mozgalmas, mérsékelten látványos, kellemes zenével megspékelve. Amit viszont érdemes kiemelni, az a ending, ami egyszerűen szenzációs. Nehéz lenne szavakba önteni, hogy miért, ezt egyszerűen látni kell.

Hangulat
Ez tipikusan egy olyan anime, amit jó nézni. A Witch Craft Works hangulatát az teszi igazán naggyá, hogy az akció-vígjáték-őrültség elemek remek arányban keverednek egymással. Ehhez jön még hozzá az, hogy a készítők az alábbi három műfaj mindegyikéből igen jó eredménnyel rukkoltak elő. Az akciójelenetek nagyon pofásak, a humor remekül szórakoztat és ezt még megfejelik egy enyhén őrült hangulattal. Drámai jelenetek is akadnak a műben, valamint persze némi romantikát is kapunk. Mindehhez pedig még párosul a remek, szeretni való karaktergárda, akiket élmény részről-részre újra viszontlátni. Mindez egy olyan kellemes atmoszférát teremt a műnek, amely engem személy szerint képes volt magába szippantani.

[/stextbox]

[stextbox id=”download” caption=”Online részek:”]1.rész
2.rész
3.rész
4.rész
5.rész
6.rész
7.rész
8. rész
9. rész
10. rész
11. rész
12. rész(Vége)

OVA
[/stextbox]

KategóriákW

Vélemény, hozzászólás?