Yahari Ore no Seishun Love Come wa Machigatteiru (2013)

Képtalálat a következőre: „Oregairu ico”

Eredeti cím やはり俺の青春ラブコメはまちがっている.
Angol cím My Teen Romantic Comedy: SNAFU
Egyéb cím(ek) Oregairu
Besorolás anime, TV
Hossz 13 rész
Év 2013
Ismertető:
“Magányosok klubja”

A magányos emberek mások, mint azt gondolnánk: pedig nem is annyira. A magányossághoz több út vezet: van, aki magára marad, van, aki önkéntesen vállalja a magányt, és van, akit kitaszítanak az emberek. Az anime pont azt mutatja be, milyenek is ezek a társtalan emberek.
Hikigaya egy magányos diák, de ezt tanárnője nem fogadja el, ezért elviszi egy klubba, ahol reméli, majd tanul valamit a fiú. Ez a klub az önkéntes klub, ahol Yukino, a szintén magányos lány fogadja. Ezután a klubba kerül még Yui is, és elkezdődik a klubtevékenység, és megtapasztalhatjuk, milyen segíteni, és hogy milyen más is egy magányos ember élete.

Szereplők:

Hachiman Hikigaya:
Magányos fiú, aki a negatív élmények miatt elzárkózik a társadalomtól, és társaság helyett inkább a megfigyelést választja. Az önkéntes klub miatt szerez társakat, de őket se lehet a barátainak mondani, kishúga az, akit igazán szeret. Nyers modora van, mindig igazat mond, és ez sokaknak nem tetszik.

Yukino Yukinoshita:
Yukino a tökéletesség megtestesítője: szép, aranyos, okos, és pont ezért lesz magányos is. Nővére nyomdokaiba lépne, és éppen ezért még ő sem tudja, mennyire tökéletes is valójában.

Yui Yuigahama:
Nagyon közvetlen lány, aki a társaság középpontjában szeretne lenni, de ez nem sikerül neki, nem ő lesz a legnépszerűbb. Cserfes, vidám és életteli, ezért is furcsa Hikigaya és Yukino mellett látni.

Hayama Hayato:
Az önkéntes klub teljes ellentéte, aki népszerű, jó sportoló, barátságos, és mindenkivel jóban van. Teljesen normális gondolkodása van, ami néha nem segít a probléma megoldásban. Sokszor ellenségként tekinthetünk rá, pedig nem az, csak népszerű.

Saika Totsuka:
Az aranyközépút, aki nem népszerű, de nem is magányos. Nagyon kedves és aranyos fiú, aki szeret teniszezni. A történet során ő az, aki Hikigayát a barátjának tekinti, de Hikki (talán magának is) tagadja ezt a kapcsolatot.

A történet is jó, de ami igazán kiemeltté teszi, az a karakterek. Mindegyik szereplőnek van jó és rossz oldala, nem csak sablon figurák, hanem olyanok, akik akár az osztálytársaid is lehetnek.
Mivel az anime karakterei szinte már valóságosnak hatnak, ezért nagyon jól át tudjuk érezni dilemmáikat. Lehet, hogy nem a főszereplővel fog az ember azonosulni, hanem egy-egy mellékszereplővel, de az biztos, hogy mindenki megtalálja azt a karaktert, amilyen saját maga is. Az animében elhangzó megfigyelések is fontosak, nagyon sok mindennapi, apróbb gondolatot hallhatunk, amik – ha belegondolunk –, tényleg megtörténnek velünk vagy mással.

Vélemény

Viszont az életszerűsége a hátránya is: aki nem volt még magányos, vagy egyszerűen a shoujo animékhez van hozzászokva, annak nem fog tetszeni ez a darab. Hikigaya és Yukino a történet végén is magányosok maradnak, nem lesz olyan kirobbanó happy end, mint más animéknél.

Ajánlás

Mindenkinek ajánlom ezt az animét, aki szeretne egy klisémentes, tényleg jó darabot nézni, de azt is hozzá kell tenni, hogy egy olyan rétegről szól, aminek ha nem vagy részese, nem biztos, hogy értékelni tudod. Mindenképpen megér egy próbát, mert tényleg jó anime, csak ajánlani tudom.

Online részek:
KategóriákY

Vélemény, hozzászólás?