Yama no Susume (2013)

Képtalálat a következőre: „Yama no Susume png”

Eredeti cím ヤマノススメ
Angol cím Encouragement of Climb
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime,TV
Hossz 12 rész
Év 2013
Ismertető:
Yama no Susume az azonos című mangán alapszik, amely 2011 nyarán jelent meg és fejeződött be a negyedik kötettel. A Comic Earth Star magazinban publikálták, a mangaka pedig a Siro névre hallgat, aki írta és rajzolta is egyben a sztorit.

¤ Hegyen, völgyön zakatol az anime ¤
nyúlfarknyi történetünk még pöttömebb főszereplője, Aoi egy tündéri, bájos lány, akinek gyakran kell szembenéznie a mindennapjaiban fellépő szorongásokkal. Aoi ugyanis zárkózott természetű diák, akinek nehezére esik barátkozni, segítséget kérni, ha elakad vásárlás közben, vagy épp kibújni a burkából és nekivágni a környezet még ismeretlen zegzugainak. A legfőbb félelme azonban a magasságtól való viszolygásból fakad, azaz az akrofóbiájából (vagyis tériszonyos). Aoi ugyanis egy gyermekkori baleset — nem vészes szerencsétlenség — következtében kerül mindenféle tevékenységet, ami miatt a talajszintnél feljebb kéne másznia. Ám kölyökkori barátnője, Hinata nem hagyja, hogy Aoi a szorongás ketrecébe ragadjon, így szó szerint lecsap rá, és ambiciózusának teret engedve ráveszi pajtását, hogy hegyeket másszanak. Már csak abból kifolyólag is, mert a két barátnő kisiskolás korukban egyszer már feljutott Hinata apukájával egy ismert hegyre. Annak a csodás napfelkeltének emlékére, és az ott tett ígéretre, miszerint “Másszunk még hegyet együtt!” hivatkozva a két leányzó kisebb-nagyobb akadályokba ütközve visszatér a hegymászás izgalmas világába.

¤ Pici lányok, nagy szusszal ¤

Igazán aranyos, szórakoztató, továbbá tanulságos mini-sorozat ez az anime. Hogy miért? Egyszerű: aranyos karakterek, aki szórakoztató felfedezésekbe keverednek, miközben sok-sok dolgot megtanulnak önmagukról és környezetükről. Rövid epizódok, tömör cselekmények jellemzik az animét. Ugyanakkor felettébb különleges darabról van szó, hiszen végigkövethetjük Aoi fejlődését, Hinata vakbuzgó ötleteinek megvalósítását, egy már-már csúcstartó hegymászó lány, Kaede oktatásait, illetve a természetszerető Kokona jámbor fellépéseit. Természetesen a hegyek és azok megismerése, megmászása játsszák a központi szerepet. Kezdő kalandoroknak minden bizonnyal ajánlott az anime ledarálása, hiszen számos érdekes információt tudhatnak meg a hegymászás mibenlétéről, és Japán egyes természeti látványosságairól. Ebben az animében nincs hajót összetörő és emberi életeket követelő jéghegy. Itt mint egy tanmese bontakozik ki a történet bohókás humorral és kalandos fordulatokkal. Maradandó élményt ugyan számomra nem nyújtott a sorozat, de nem bántam meg, hogy találkoztam vele. Kell, és el is fér e fajta szellemes mű az animék térképén.

KategóriákY
Írta: