Yondemasu yo, Azazel-san (2011)

Képtalálat a következőre: „Yondemasu yo, Azazel-san ico”

Eredeti cím よんでますよ, アザゼルさん. (2011)/

japán
Angol cím You’re Being Summoned, Azazel-san.
Egyéb cím(ek) Yondemasu yo, Azazeru-san.
Besorolás anime, TV
Hossz 13 rész
Év 2011
Ismertető:
Démonok. Minden vallás számot ad létezésükről. Sose jók, kedvesek, mindig az emberiségnek ellenségei, ártó lények, kik csak bajt hoznak az emberre. A Biblia is említi őket, ahogy az Avesztra, a hindu ősi szent írások, a buddhizmus, a shinto legendák, sőt, a természetvallások is. Más vallásokban az eredendő jó eredendő ellentétei, míg a zsidó alapú vallásokban (az izraelita, keresztény és az iszlám) Isten bukott angyalainak titulálják őket, sokakat pedig beleolvasztottak az “egyetemes ördög” képébe.

A Yondemasuyo Azazel-san is belőlük űz gúnyt. A Yasuhisa Kubo által írt és rajzolt manga először OVA formájában érett meg az animációra 2010 februárjában. 2011 áprilisára a Production I.G. elkezdte a TV-sorozatot is készíteni. De mi is ez a mű?

Megidézlek téged…!

Az Akutabe Nyomozóirodában az emberek megbíznak: mindig megoldják a rájuk bízott ügyet, mindig kiderítik az igazságot. Azt viszont nagyon, de nagyon kevesen tudják, hogy miként. A válasz pedig mi sem egyszerűbb: a legabszurdabb ötlet, mint mindig. A démonok segítségével teszik mindezt. De hogy a megidézettek ne döntsék romjaiba az emberi civilizációt, a megidézések helyét egy erős varázslat védi, amitől a démonok a világunkba groteszk plüssszerű állatfigurák képében jelennek meg… Gyakorlatilag ennyi a történet, mert mindig van valami megoldandó ügy részről részre.

Istenverte démonológia

Nos, akik járatosak valamennyire a démonológia “tudományában”, tudják, hogy különböző szinteket különböztetünk meg a démonok közt, valamint mindnek más és más képessége van. Vannak alacsonyabb rendű démonok, fődémonok és démonhercegek, ha a szinteket nézzük, veszélyességi sorrendben. Azt hiszem, mondani sem kell, hogy közös vonásuk, hogy képesek annak láttatni magukat, aminek szeretnénk, valamint, hogy Akutabe nem a piszlicsáré kis démonokkal foglalkozik. A megidézésükhöz pedig valami méltó adomány kell, mert “zavarni mertük örök nyugalmukat”, s csak azután kötik meg velünk a szerződést. Valamit valamiért alapon, amit Akutabe gyakran szinte semmibe vesz, kijátszik, de vannak olyan démonok, akikkel ő se nagyon mer cicózni. A sorozatban feltűnő főbb démonok Azazel, Beelzebub, Moloch és Undine. Kicsit róluk írnék pár sorban a továbbiakban.

Azazel – A Sátán egyik lehetséges nevének tartják. Első Bibliabeli szereplése a Léviták könyvében van (Mózes 3. könyve). Az engesztelés napján a pap saját és népe bűnét átruházza egy bakra (a bűnbak kifejezés innen származik), melyet kivittek a pusztába Azazelnek, a puszta démonának, általa jelképezve a bűntől való szabadulást. Az apokrif Énok könyvében a lázadó angyalok vezéreként ismert. Főképessége a vágykeltés.

Beelzebub – Szintén a Sátán egyik lehetséges nevének tartják, valójában egy démonhercegről van szó. A név kizárólag Máté evangéliumában fordul elő, Beelzelbulként. A szó héber eredetű, a pogány (föníciai termékenység) istenség Baál-Zebub (szó szerinti fordításban: a Legyek Ura), és Ekron filiszteus városnak volt az istene a Királyok második könyve szerint. Főképességea feltárás, az igazi én felfedése, az akarat rákényszerítése.

Moloch – Másként Mólek, az eltérés feltehetően a föníciai kiejtésből ered. Fönícia nemzeti istene volt eredetileg, azon belül is az alvilág istene, de a név megjelenik az asszír, ugariti szövegekben, sőt, többféleképpen utalva rá a Bibliában is. A Kidron-patak völgyének (Hinnom/Gehenna) környékén a zsidóság körében saját kultusza volt, s a Tófetnek nevezett kultikus helyen áldozati ajándékként a tűzbe küldték neki a gyerekeket.

Undine – Másként Ondine. Paracelsus szerint egy vízi nimfa, vízszellem vagy vízelementál lehet, a leggyakrabban pedig erdei tavakban és vízesések közelében lelhetünk rá. Gyönyörű hangjuk gyakran elnyomja az alázúgó víz hangját is. Egyes legendák szerint addig lelketlenek, míg férjül nem mennek valakihez, s egy gyermeket nem szülnek neki. A sorozatbeli főképessége az irigységkeltés, párkapcsolatok szétzúzása.

Démoni nyomozás

A grafika hozza a 2011-es elvárásokat minden tekintetben. Az animáció nagyon szép, a karakterdizájn őrzi a mangáét, valamint egy hatalmasat dob azon: a dühödt, szenvedő és más érzelmi formák remekül kiülnek a fejekre, olyan groteszk arcvágásokba fordulnak, hogy az már könnyfakasztó. Ugyan felfedezhető némi cenzúra benne, de ez nem a készítők hibája: ezek a cenzúrák a mangában is megvannak, így ezek esetében szerzői szándékosságról beszélhetünk.

A hangok terén a karakterekhez a legjobban illőt sikerült választaniuk, a hangjáték fenomenális és őrült poénos. Az opening egyszerre vidám és vérkomoly, olyan kis rapszodikus darab a maga módján. Az ending kellemes levezetés a hosszra nem valami hosszú részekhez.

A történetet inkább kihagyom és más szóval illetném: a formája. Sajnos nem teljes értékű részeket kapunk, hanem mindössze 16 perces részeket. A rövidség azért senkit se szontyolítson el tőle, néha az az érzésünk, mintha teljes kiőrlésű részt láttunk volna belőle, máskor pedig az pont, hogy nagyon keveset. Viszont a humorfaktora rendkívüli módon kárpótol minket érte.

Összességében

Négy szóban összefoglalhatom nektek: látni, látni, látni kell! Ennél jobb érvem mellette nincs, ellene meg mit lehetne felhozni? Jóformán semmit, hiszen a szórakozás garantált. Nagyon őrült, nagyon beteg.

Online részek:
KategóriákY