Yuugo Koushoujin (2004)

 

Eredeti cím 勇午 交渉人
Angol cím Yugo the Negotiator
Egyéb cím(ek) Yuugo
Besorolás anime, TV
Hossz 13 rész
Év 2004
Ismertető:
Beppu Yuugo a világ egyik, ha nem a legjobb túsztárgyalója, mediátora.


Nagyon jó pszichológiai érzéke, kiváló emberismerő készsége, és megszállottsággal felérő kitartása tette azzá. Ez utóbbit legelső, tragédiával végződő esetének is köszönheti, azóta mindent megtesz a tárgyalások sikeréért, gondolkodás nélkül kockáztatja testi és lelki épségét, nem egyszer az életét is, ugyanis ahová ő megy, ott már általában nem lehet csupán békés eszközökkel megoldani a helyzetet. Fegyverei a szavak, amikkel mesterien bánik, és lehengerlő magabiztossággal manipulálja a gyanútlanokat. Alaposan utánajár minden információnak, és felkészül előre, hogy ellenfelei gyenge pontját megismerve akár zsarolással is elérje célját.
Háttér
Makari Shinji és Akana Shuu Yuugo című mangája 1994 és 2003 között összesen 22 kötetet ért meg, ebből az anime két történetet, a pakisztáni, és az oroszországi „tárgyalást” dolgozza fel 13 epizódban.
Pakisztán:
Iwase Mayuko édesapját kormányellenes lázadó gerillák elrabolták, és váltságdíjat követelnek, ám a korábbi tárgyalás a hadsereg bevonása miatt sikertelen volt, és a túsztárgyalót megölte a gerillák vezetője, Yusuf Ali Mesa. Yuugónak közvetlenül kell tárgyalnia a gerillákkal, mert nem akar az előző tárgyaló sorsára jutni, ráadásul a hadsereg számára fontosabb a lázadók kiirtása, mint a túsz élete, ezért ők nem szerezhetnek tudomást az ő céljáról.
Oroszország:
Szergej Alekszandrovics Romanovszkij, egy Japánban élő orosz emigráns meghal. Még a forradalom idején tette fel az apja egy Amerikába tartó hajóra, majd az öccse, Vlagyimir, és apja a kozákok élén indult a bolsevikok ellen, de eltűnt.
Szergej fia, Andrej kéri fel Yuugót, hogy apja végakaratának értelmében keresse meg és hozza Japánba a 12 éves Nágyenkát, aki valószínűleg Vlagyimir unokája. Ezt bizonyítja a kezén lévő gyűrű, ami pontosan összeillő párja Andrej gyűrűjének. De vajon mit jelentenek a gyűrűn lévő számok? És miért száll rá Yuugóra a KGB?
Kivitelezés
A kivitelezés 2004-es animéhez képest nem a legjobb, viszont sajátos, sokszor elég komor hangulatot ad az egésznek. Legfeltűnőbb a két fejezet közötti képi különbség. Míg a pakisztáni rész képi világa nagyon fakó, sok a pasztellszín, és a részletek sokszor elmosottak, addig az oroszországi fejezetre érve hirtelen sokkal élénkebbek lesznek a színek, élesebbek a kontúrok, elsőre azt hittem más animét kezdtem el nézni. A zenék teljesen átlagosak, észre sem igen lehet venni őket, és amúgy is ritkán van, viszont olyankor háttérként jól segítik az éppen aktuális hangulatot.
Összegzés, vélemény
Külön-külön semmiben sem kiemelkedő, abszolút átlagos alkotás, viszont összességében mégis jó, folyamatos a feszültség és az izgalom, van egy-két érdekes és meglepő fordulat, az a fajta, amit egyszerre meg tud nézni az ember, vagy legalábbis fejezetenként. Viszont természetesen nem tökéletes. Kissé furának találtam, hogy főhősünk a legnagyobb természetességgel veszi tudomásul: onnantól kezdve, hogy elvállal egy ügyet, ő küszködni és szenvedni fog, meg is kínozhatják, és ezt ő szinte érzelemmentesen, enyhén túlzott magabiztossággal tűri. Fizikai és szellemi állóképessége már-már emberfeletti. Kicsit zavaró volt még, hogy sehogy sem volt megkülönböztetve, ki, mikor, milyen nyelven beszél, ráadásul az egyes országok és népcsoportok eléggé sztereotipikusak.
Ezek azonban mind csak utólag, másodszori megtekintésre, direkt kritikus szemmel nézve tűntek fel. Elsőre a történet és a hangulat annyira lefoglalt, hogy ezeket észre sem vettem.
Ajánlás
Ajánlani nem merném mindenkinek, mert néha elég durva tud lenni, és eleve nem az a tipikus populáris kategória. Viszont ha valakinek tetszett pl. a Madlax vagy a Golgo 13 sorozat hangulata, annak lehet, hogy ez is tetszeni fog. A különleges alaphelyzet és ötlet miatt mindenképpen érdemes egyszer megnézni.

Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész

folyt köv….

CategoriesY