Yuuki Yuuna wa Yuusha de Aru (2014-17)

Képtalálat a következőre: „Yuuki Yuuna wa Yuusha de Aru ico”

Eredeti cím 結城友奈は勇者である
Angol cím Yuuki Yuuna wa Yuusha de Aru
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2014
Ismertető:
Hős az, aki okosan és bátran halt meg, közelebb hozva a győzelem óráját. De kétszeresen hős az, aki le tudta győzni az ellenséget és életben maradt!

 

Vaszilij Ivanovics Csujkov

A mahou shoujo műfaj sosem tartozott a kedvenceim közé. Tény, hogy akadnak a témában minőségi, emlékezetes alkotások, de a műfajon belül eddig nem volt túl sok olyan, ami igazán megfogott volna. Első ránézésre a Yuuki Yuuna wa Yuusha de Aru sem tűnt többnek egy átlagos mahou shoujo animénél. Amikor belekezdtem, biztos voltam benne, hogy egy viszonylag szórakoztató, egyszer nézhető, átlagos sorozat lesz, aminek a végignézését valószínűleg nem fogom megbánni, ám egy pár hét múlva már el is fogom felejteni.

Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna.
Történet
Avagy üdv a Hős klubban!

A japán iskolákban klubokból sosincs hiány, s mint mindenki másnak, az iskola hőseinek is megvan a maguk klubja. Az intézmény legnagyobb “hőseit” magába foglaló klub négy főt számlál, akikben természetesen az anime főszereplőit is tisztelhetjük. Itt van mindjárt a jókedvtől majd kicsattanó Yuki Yuna; a tolószékes Tougou Mimori; a csapat legidősebb tagja, a klubot megalapító Inubouzaki Fuu, valamint annak kishúga, a félénk Inubouzaki Itsuki. A négy lány nap mint nap közhasznú munkát végez, amin belül olyan leírhatatlanul hősies tevékenységeket végeznek, mint például a szemétgyűjtés, elkóborolt macskák felkutatása, vagy éppen óvodások színdarabokkal történő szórakoztatása. A lányok napjai mindenféle gond nélkül telnek, s a klubban való tevékenykedés, valamint az állandó mókázás közepette a legjobb barátokká válnak.

Ám egy bizonyos napon az életük drámai fordulatot vesz.
Minden a mobiltelefonjuk megcsörrenésével kezdődik, amin egy különös üzenet jelenik meg, mely rövid úton tájékoztatja őket arról, hogy egy úgynevezett Vertex közeledik feléjük. Ha ez még nem lenne elég, a furcsa fejleményeket az is tetézi, hogy a négy lányt leszámítva az egész világ mozdulatlanná dermed. Az emberek, a járművek és a tárgyak egyaránt mozdulatlan állóképpé válnak, ami – érthető módon – teljesen ledöbbenti főszereplőinket.
Kivéve az egyiküket. A Hős klub elnöke, Inubouzaki Fuu látszólag tisztában van a fejleményekkel, s bár elkeseredetten siet, hogy tájékoztassa a barátnőit, egy különös jelenség mégis megelőzi.
Vakító fény villan, s miután a lányok látása kitisztul, azt kell tapasztalniuk, hogy az őket körbevevő világ már nyomokban sem emlékeztet arra, amit ezidáig megszoktak. Egy, a szivárvány minden színében pompázó, eltorzult környezetben találják magukat, s miután a megszeppent lányok, nem tudják hová tenni a dolgot, a klub elnöke elérkezettnek látja az időt, hogy némi magyarázattal szolgáljon.

A Hős rendszer felépítése

A világ egy kegyes védelmező isten oltalma alatt áll, akit annak követői Shinju-samának neveznek. Az ő feladata, hogy a világot s annak lakóit megóvja a Vertexek fenyegetésétől, amiknek célja nem más, mint az emberiség eltörlése. Ha egy Vertex sikeresen eljut Shinju-samáig, akkor az nem kevesebbet, mint a világ végét jelenti. Shinju-sama a Vertexek ellen egy óriási védőpajzzsal védekezik, ami bár távol tartja ezeket a szörnyetegeket, azonban ennek fenntartása lassan felemészti az energiáját. Shinju-samának nincs elég ereje ahhoz, hogy a pajzs minden pontján abszolút védelmet biztosítson, így időnként néhány helyen meg kell gyengítenie azt, s ilyenkor pár Vertexet kénytelen átengedni. Kockázatos módszer, de az emberiség épségét csak így képes biztosítani.

És itt jönnek képbe a Hősök, azaz a főszereplőink. Fuu elmondása szerint a Hős klub tagjai már igen régóta ezen világ istenének és védelmezőjének, Shinju-samának kiválasztottjaivá váltak. Ő maga már jó ideje be volt szervezve ebbe a dologba, de a barátnőinek egy szót sem szólt idáig erről. A Hős klub összes tagjával letöltet egy különös alkalmazást a mobiljukra, s ennek segítségével főhősnőink képesek átváltozni, ami által emberfeletti, mágikus erőre tesznek szert, s így fel tudják venni a harcot a világot fenyegető Vertexekkel.
A lányok viszonylag hamar legyőzik a kezdeti rémületüket, s hamar beletanulnak az “igazi” Hős létbe. Shinju-sama erőt és állandó támogatást biztosít a hőseinek, valamint minden lány kap tőle egy tündért, amik további segítséget és extrákat nyújtanak nekik.

Azt viszont érdemes megemlíteni, hogy közel sem a főhősnőink az egyetlenek, akik tudnak erről az egész Vertexes dologról. Shinju-sama szolgálatában ugyanis egy egész nagyszabású szervezet, pontosabban fogalmazva kultusz áll, ami igen sok embert foglal magába. Egy igen nagy létszámú, képzett és fejlett szervezetről beszélünk, akik állandóan támogatják a Hőseiket. Információval látják el őket, ha szükséges, orvosi ellátást biztosítanak nekik a harcok után, valamint a lányok győzelmeit különböző jutalmakkal díjazzák, ezzel is lelkesítve őket a következő összecsapásokig.
Ennek a szervezetnek a vezetője az úgynevezett Taisha, akit Shinju-sama legelhivatottabb szolgájának vagy akár földi megtestesítőjének is lehet nevezni. A Taisha azon kívül, hogy irányítja ezt a szervezetet, a kapcsolattartó szerepét is betölti, aki mobilon keresztül értesíti a Hősöket a fontosabb fejleményekről, valamint a lányok is hozzá fordulnak a kérdéseikkel.

Kár lenne ezt tovább ragozni. A Hős klub tagjainak feladatköre e naptól kezdve egy új, nem elhanyagolható tevékenységgel bővül, ami nem kevesebb, mint a világ védelmezése.

Szereplők

Yuki Yuna: Másodéves diák. Talán őt lehet ténylegesen a főszereplőnek tekinteni (nem véletlenül ő a címszereplőnk). Végtelenül vidám, energikus, jó kedélyű lány, aki mindig pozitívan áll hozzá a dolgokhoz. A tipikus ‘az égvilágon mindenkivel barátkozni akaró’ lány. Nagyon szereti a Hős klubbot, valamint az abban folytatott tevékenységet. Elszánt és igen lelkes harcos, aki már a csaták előtt is ujjongva bizonygatja, hogy ismét egy fényes győzelem elé néznek. Harc közben az öklét használja, amivel, az erejének köszönhetően, igen szép maflásokat képes kiosztani.

Tougou Mimori: Másodéves diák. Yuna legjobb barátnője. Mint ahogy már említettem, tolószékes, így a mindennapi életvitelében segítségre szorul. Ám lelkes barátnője örömmel segít neki bármiben, így egész sok időt töltenek együtt. Kedves, jóindulatú lány, akinek mellesleg van pár olyan szokása, illetve megmozdulása, ami egész egyedivé és szórakoztatóvá teszi a karakterét. Harc közben lőfegyvereket használ, valamint mesterlövészként is megállja a helyét.

Inubouzaki Fuu: Harmadéves diák. A Hős klub elnöke és alapítója. A legidősebb és egyben legtalpraesettebb tagja a csapatnak, aki a többiekkel ellentétben már jó ideje mindent tud erről az egész Hősös – Vertexes dologról. Kedves, belevaló, vagány lány, aki nagyon sokat törődik a húgával. A szülei már jó ideje elhunytak, így voltaképpen ő Itsuki gyámja. Harc közben egy hatalmas, kétkezes kardot használ, így mondhatni, ő a csapat TANK karaktere.

Inubouzaki Itsuki: Elsőéves diák. Fuu húga, és a csapat legfiatalabb tagja. Nagyon félénk, ártatlan, nem túl bőbeszédű leányzó, aki a nővére meghívására csatlakozott a Hős klubhoz. De ezenkívül kedves, aranyos karakter, aki nagyon szeret a Hős klubban időzni, s bár kissé elesett, bátortalan kislány, a Hős klub tagjai, és különösen a nővére, mindig támogatják, illetve bátorítják. Harcban borotvaéles mikroszálakat használ, amikkel igen hasznos trükkökre képes.

Karin Miyoshi: Egy Taisha által kiválasztott hős, aki a későbbiekben társul be a csapatba. Azon kívül, hogy a csapatot erősíti, a lányok ellenőrzése is a feladatkörébe tartozik. Rendkívül képzett Hős, aki emiatt kissé el is van szállva magától. Meg van róla győződve, hogy ő a legjobb Hős a világon, s emiatt kezdetben le is nézi a többieket. A személyisége alapján a tökéletes tsundereként tudnám leírni. Nem irritáló, nem ellenszenves, csak éppen annyira tsundere, amennyire az szükséges. Végül a Hős klubba is belép, bár mivel a csapatban ő az újhús, ezért a többiek gyakran szanaszét trollkodják. Harc közben két kardot használ.

Megvalósítás

Grafika: Úgy gondolom ez az anime erősségei közé tartozik. Igen tetszetős látványt kapunk, élénk színekben úszó tájakkal, szép karakterekkel, látványos effektekkel.

Dizájn: Ez megérdemel egy misét. A lányok harci öltözéke, a fegyvereik, a világ ábrázolása, a Vertexek és minden más, igen remek, látványos, művészi dizájnnal büszkélkedhet. Ezek megvalósításán látszik a ráfordított idő, a gondos, részletes és igényes kidolgozás, ami az egész összképet igen tetszetőssé teszi.

Harcjelenetek: Ha azt mondom, hogy ennyire epic csatákat még egy mahou shoujo animében sem láttam, az elég túlbuzgóan hangozhat, de tulajdonképpen ez az igazság. Az animétől igazi nagyszabású, hihetetlenül látványos, pörgős csatákat kapunk, hegynyi méretű ellenféllel, óriási támadásokkal, látványos effektorgiával és egyéb nyalánkságokkal.

Zene: Ezt megint csak az anime erősségei közé sorolnám. Minőségi, fülbemászó, gyönyörű dallamokat kapunk az alkotástól, amik, különösen az epic összecsapások vagy éppen a drámai pillanatok közepette, az egekig tornázzák a hangulatot.

Szinkron: Nem tudnék belekötni. A seiyuu-k jól végzik a munkájukat, s úgy gondolom, mind az öt lány jól eltalált hangot kapott.

Opening-Ending: Úgy gondolom, mindkettő remekül teljesít. Az opening nagyon szép és hangulatos, az utóbbi pedig a kellemes, nyugodt hangvételű endingek táborát bővíti.

Hangulat

A Yuuki Yuuna wa Yuusha de Aru hangulatát az teszi igazán szórakoztatóvá, hogy rendkívül kedves és szerethető baráti társaságot van módunk megismerni benne, akiket élmény részről részre viszontlátni. Éppen ezért, az akciórészek közötti űrt kitöltő slice of life részek igazi szívmelengető, kellemes hangulatot árasztanak, mivel főhősnőink tevékenykedéseit egyszerűen élmény nézni.
Amikor persze akcióra kerül a sor, akkor az alkotás képes abszolút maga elé szegezni a nézőt, s feszült izgalmat generálni. A látványos akciójelenetek engem képesek voltak magukba szippantani, ami egy mahou shoujo animénél igen ritka.
És persze az anime második felében erőt kapó, remekül megalkotott drámai jeleneteknek köszönhetően a karakterekkel tökéletesen együtt tudunk érezni. A drámát egyáltalán nem éreztem erőltetettnek, aminek köszönhetően a szereplők fájdalmát abszolút át lehet érezni.

 

Vélemény

Nem is szaporítanám tovább a szót. A Yuuki Yuuna wa Yuusha de Aru, azon kívül, hogy az év nagy meglepetése volt nekem, a legjobb mahou shoujo anime címét is kiérdemelte számomra, amit a lehengerlően epic csatáival, a példás dizájnjával, a minőségi zenéivel, a remek hangulatával és főként az elmondhatatlanul szerethető, szimpatikus karaktergárdájával érdemelt ki nálam. A mahou shoujo műfaj kedvelőinek kötelező, de aki nem járatos a témában, annak is bátran tudom ajánlani.

Online részek:
KategóriákY
Írta: