Yuusha-Ou GaoGaiGar (1997-98)

japánEredeti cím 勇者王ガオガイガー
Angol címAngol cím GaoGaiGar: King of Braves
Egyéb cím(ek) GaoGaiGar
Besorolás anime, TV
Hossz 49 rész
Év 1997 – 1998
Ismertető:
A Sunrise Studio mindig híres volt a mechás animéiről. Ki ne ismerné a Gundam franchise-ot, vagy akár A Big O-t, vagy a Code Geass-t. A Sunrise-nak azonban volt egy, a világ számára kevésbe ismert, mégis a legendás sorozatok közé sorolható franchise-a, a “Yuusha”-sorozat. A sorozat önmagában egy önálló műfajt teremtett még a mechán belül is, hiszen sokan próbálták utánozni, az eredetit azonban a mai napig sem lehet verni.
A Yuusha-sorozat összesen nyolc anime sorozatból áll, ebből is a GaoGaiGar az utolsó, és egyben leglátványosabb is.

Történet
(Amennyire lehet, spoilerek nélkül)

2005-ben járunk, a Földet rendszeresen furcsa földönkívüli robotok ostromolják, amelyek általában gyorsan jönnek-gyorsan mennek, emiatt az emberek nem is kerítenek túl nagy feneket nekik az esetek után. Viszont ezek a robotok nem maguktól tűnnek el, hanem a Gutsy Geoid Guard, röviden a GGG jóvoltából. Fő emberük Shishioh Gai, aki valójában egy kiborg. Ennek köszönhetően képes egyesülni Galeon-nal, a szintén földönkívüli óriás robottal, viszont ő a jók oldalán áll. Galeon-nal való egyesülése után ketten közösen lesznek GaiGar, aki, ha még néhány kiegészítő járművel egyesül, létrehozza a Bátrak Királya nevű formációt, a Hőskirályt, GaoGaiGart! Ebben a formában szinte legyőzhetetlen, viszont még Gai számára is akadnak nehézségek a kezelésében.
A Gutsy Geoid Guard életén kívül még gyerekek is jelentős szerepet kaptak, mi több, az egyik főszereplő maga is gyerek: Mamoru Amami. Az osztályával egyszer a városi szemét szigetre mennek “kirándulni”, az azonban majdnem végzetes tragédiába torkollik. A semmiből hirtelen elkezdi felépíteni magát a szemét, majd egy hatalmas sárkányszerű robot formálódik ki belőle, amibe Mamoru-ék hajója is belekeveredik, emiatt kerülnek veszélybe. Viszont jön Gai, és megmenti őket. Gai-nak ez csak egy mindennapos eset, nem sejti, hogy a gyerekek között lévő Mamoru-val még találkozni fog, és nem is normál körülmények között. Mamoru egy különleges képességgel rendelkezik (lentebb olvashatod). [Ez egy rövidke összefoglalás, amennyire lehet, spoilerek nélkül.]

Karakterek

A karakterek listáját egyfajta kettősség jellemzi, ami abból ered, hogy nem csak kettő (férfi és női) főszereplő van, hanem négy. Egy részről vannak a felnőttek, akik a Gutsy Geoid Guardnak dolgoznak, valamint a gyermek karakterek, akik szintén hangsúlyos szerepet játszanak a történetben.
A karakterek kidolgozása igen változatos: Az elsődleges főhős, Shishioh Gai, egy talán őrültnek tűnő figura, aki a puszta bátorságából merített mérhetetlen erővel képes minden egyes alkalommal győzni a gonosz felett.
A másodlagos főhős Mamoru Amami, egy kisfiú, aki a legtöbb ember számára csak egy általános iskolás kisfiú, valójában azonban elképesztő hatalommal rendelkezik, amivel képes gonosz földönkívüliek, a Zonderianok által megfertőzött embereket visszaváltoztatni a régi önmagukká.
A többi karakterre is hasonló kidolgozottság jellemző: Akik a Föld védelmén fáradoznak, mindent hajlandóak lennének feláldozni érte; akik civilek, és csak ártatlan nézelődők, azok is komolyan elgondolkodtatnak, hogy mégis mennyire lehet egy látszólag ártatlan embernek köze a Föld ilyen szintű leromlásához.

Látványvilág

A GaoGaiGar, mint olyan, a saját korát jóval megelőző, hihetetlen és elképesztően látványos anime. Az animáció itt-ott kicsit darabosnak tűnhet, és a sok-sok stock footage újrahasználása sokszor és nem ok nélkül tűnik fel mindenkinek, de ez nem olyan zavaró, mivel ekkorra már annyira magával ragad minket maga az egész, hogy erre nincs időnk figyelni.
A karakterek megrajzolása hűen tükrözi a kor stílusát, mégis minden egyes alkalommal képes valami újat belecsempészni. A mecha harcok ábrázolása elképesztően látványos, részletgazdag, és alkalmasint az okozott pusztítást is jól ábrázolja.

Zene

– Az opening Yuusha-ou Tanjyou, Masa’aki Endoh egyik legismertebb és legjobb dala. Jellemzően őrületes hangulatteremtő hatása van, és nincs az az ember, aki ne tombolna vele együtt közben.
– Az ending: Someday in the Sea of Stars, amolyan tökéletes szöges ellentéte az openingnek, egy bensőséges, kedves, szép dal. Ahogy a refrén végén is áll: “Találkozunk a Csillagok tengerén!”
– A zenei betétek nagyszerűen illeszkednek az adott jelenethez, a helyzetekhez, a karakterek saját zenei darabjai is jól eltaláltak és hangulatosak.
– A hanghatások is nagyszerűen eltaláltak, de ha netán valakinek feltűnik, hogy más animéből is kölcsönözhették, akkor ne is lepődjön meg. A Sunrise szereti a saját animéinek bizonyos elemeit újrafelhasználni. (Szerencsére ettől még nem fogunk kiakadni, ugye?)

Színészi munka

A szereplők hozzájuk illő hangokat kaptak. A mai napig is sokszor ismerem fel azokat a seiyuukat, akiket ebben az animében hallottam, és mi tagadás, jó érezni, hogy nem felejtették el őket.

Összességében

Összességében ajánlott azoknak, akik a mecha animék között is a valamivel komolyabb történeteket kedvelik, amik mélyebb morális és erkölcsi témákat boncolgatnak.

Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész  05. rész
 06. rész  07. rész  08. rész

folyt köv…?

CategoriesY