Kaiketsu Zorro (1996-97) (magyarul)

Infó:

Eredeti cím 快傑ゾロ
Angol cím The Legend of Zorro
Zorró legendája
Egyéb cím(ek) The Magnificent Zorro
Besorolás anime, TV
Hossz 52 rész
Év 1996 – 1997

Ismertető:

A Zorro (spanyolul: róka) eredetileg Johnston McCulley író karaktere először 1919-ben született meg, aki ekkoriban az All Stroy Walky Magazine-nak írt történeteket. A karakter első feltűnése a The Curse of Capistrano című kisregényében volt. Majd folytatásként több regény és novella jelent meg (több mint 60), s 1920-ban Douglas Fairbanks némafilmet rendezettThe Mark of Zorro címen, s azóta nem volt évtized Zorro-film vagy -sorozat nélkül. Talán jogos, hogy valahányszor ezt mondja, ha igazságot tett:

“Valahányszor a gonoszság felüti a fejét, én itt leszek! Még visszatérek!”

 

~ Történet – Cuento ~

Don Diego de la Vega ifjú nemes Kaliforniában, mikor az USA délnyugati államai spanyol ajkú fennhatóság alatt voltak. Hosszú ideig volt távol otthonától, egyetemen tanult, s mire hazatért, azt látta, hogy a katonai diktatúra súlya alatt az emberek szenvednek. Felkelést szerveznek, ám eredményeket nem tudtak elérni. Diego természetéből adódóan nem ül tétlenül: míg civilként adja a lusta és semmirekellő fiút, addig Zorróként a fekete maszkja és ruhája mögött segít a rászorulókon. Ugyanakkor megpróbálja szerelme szívét is elnyerni, Lolitáét…

~ Történelmi háttér – Antecedentes históricos ~

Zorro maga sose létezett, de alakja számos helyről gyűjtött jegyek alapján állt össze. Némileg hasonlít a XVIII. és XIX. századi andalúziai banditákhoz. Gyakran azonosítják Joaquin Carrillo Murrietával (vagy másként a mexikói Robin Hood), akinek az életét 1854-ben írta meg John Rollin Ridge. Ugyanakkor az alakjának alapját szolgáló személyek közé soroljákRobin Hoodot, Rókalelkű Reynardot (kitalált középkori lovag), Salomon Picot (banditavezér), Manuel Rodríguez Erdoíza-t(chilei ügyvéd és gerillavezér), Tiburcio Vasquez-t (bandita), Estanislaot (jakut indián) és William Lamportot (kalandor).

A kor viszonylag nehezen lőhető be, ugyanis Alta California a kezdetek óta spanyol fennhatóság alatt volt. Mexikó csak 1821-ben nyerte el Spanyolországtól a függetlenségét az alig több, mint egy évtizedig tartó háború után (1810-1821). 1846-ban a Kaliforniai Köztársaság 26 napig tartotta a területet magáénak, míg nem az Egyesült Államok és Mexikó el nem foglalta. Két évvel később az USA szerződésben megkapta a területet. Bár a szinkronban végig spanyolt mondanak, a ruhák sokkal inkább hasonlítanak az 1835 táján viselt mexikói katonai egyenruhákra és civil viseletre, s a helyzet a Kaliforniai Köztársaság előtti évtized általános közhangulatát tükrözi.

~ A sorozatról – Sobre la serie ~

A sorozat grafikailag egész jó animációval bír, hozza a korának stílusát és jegyeit. A tájakat is kellően ábrázolják a háttérben, valamint az állóképeket is szépen rajzolták és festették. A karakterdizájn is elég változatos, néhol aprólékos, néhol kissé elnagyolt. Az OP animációja elvárhatóan tükrözi azt, amit a sorozattól várhatunk, az ED pedig szépen levezeti.

A hangok tekintetében eléggé sabloneffekteket alkalmaztak, gyakran ugyanazt is vetették be párszor. Az OP és az ED viszont szép: az előbbi pörgős, míg az utóbbi andalgósabb. A magyar szinkron néhol kissé bicsaklik a hangválasztást illetően, viszont a szöveg egész pofás lett. Ugyanakkor meglepett, hogy nem készítettek magyar opening és ending dalt. Talán jobb is, nehezen lehetne visszaadni ugyanazt a latinos hangulatot.

A történet noha egyeseknek ismerős lehet, főleg azoknak, akik látták is a filmek legjavát, mégis tartogat kellemes pillanatokat. Mivel az animében epizódról epizódra más történik, semmilyen különösebb előrelépés nélkül sokkal többet nem lehet írni, mert amit lehetne, azt már fentebb megtettem.

~ Véleményezés – Final de revisión ~

Engem könnyedén magába szippantott a sorozat. Úgy álltam neki, hogy apránként fogom nézni, mégis csak 52 rész, aztán azon kaptam magam, hogy már a 9. részt nézem. Pedig ahhoz képest, hogy nem szeretem a vadnyugaton játszódó filmeket, ez igencsak nagy teljesítmény volt a sorozattól. Szívesen néztem a részeket.

KategóriákK

Vélemény, hozzászólás?