Kaiketsu Zorro (1996-97) (magyarul)

Eredeti cím 快傑ゾロ
Angol cím The Legend of Zorro
Magyar cím Zorró legendája
Egyéb cím(ek) The Magnificent Zorro
Besorolás anime, TV
Hossz 52 rész
Dátum 1996 – 1997
Ismertető:
A Zorro (spanyolul: róka) eredetileg Johnston McCulley író karaktere először 1919-ben született meg, aki ekkoriban az All Stroy Walky Magazine-nak írt történeteket. A karakter első feltűnése a The Curse of Capistrano című kisregényében volt. Majd folytatásként több regény és novella jelent meg (több mint 60), s 1920-ban Douglas Fairbanks némafilmet rendezettThe Mark of Zorro címen, s azóta nem volt évtized Zorro-film vagy -sorozat nélkül. Talán jogos, hogy valahányszor ezt mondja, ha igazságot tett:

“Valahányszor a gonoszság felüti a fejét, én itt leszek! Még visszatérek!”

 

~ Történet – Cuento ~

Don Diego de la Vega ifjú nemes Kaliforniában, mikor az USA délnyugati államai spanyol ajkú fennhatóság alatt voltak. Hosszú ideig volt távol otthonától, egyetemen tanult, s mire hazatért, azt látta, hogy a katonai diktatúra súlya alatt az emberek szenvednek. Felkelést szerveznek, ám eredményeket nem tudtak elérni. Diego természetéből adódóan nem ül tétlenül: míg civilként adja a lusta és semmirekellő fiút, addig Zorróként a fekete maszkja és ruhája mögött segít a rászorulókon. Ugyanakkor megpróbálja szerelme szívét is elnyerni, Lolitáét…

~ Történelmi háttér – Antecedentes históricos ~

Zorro maga sose létezett, de alakja számos helyről gyűjtött jegyek alapján állt össze. Némileg hasonlít a XVIII. és XIX. századi andalúziai banditákhoz. Gyakran azonosítják Joaquin Carrillo Murrietával (vagy másként a mexikói Robin Hood), akinek az életét 1854-ben írta meg John Rollin Ridge. Ugyanakkor az alakjának alapját szolgáló személyek közé soroljákRobin Hoodot, Rókalelkű Reynardot (kitalált középkori lovag), Salomon Picot (banditavezér), Manuel Rodríguez Erdoíza-t(chilei ügyvéd és gerillavezér), Tiburcio Vasquez-t (bandita), Estanislaot (jakut indián) és William Lamportot (kalandor).

A kor viszonylag nehezen lőhető be, ugyanis Alta California a kezdetek óta spanyol fennhatóság alatt volt. Mexikó csak 1821-ben nyerte el Spanyolországtól a függetlenségét az alig több, mint egy évtizedig tartó háború után (1810-1821). 1846-ban a Kaliforniai Köztársaság 26 napig tartotta a területet magáénak, míg nem az Egyesült Államok és Mexikó el nem foglalta. Két évvel később az USA szerződésben megkapta a területet. Bár a szinkronban végig spanyolt mondanak, a ruhák sokkal inkább hasonlítanak az 1835 táján viselt mexikói katonai egyenruhákra és civil viseletre, s a helyzet a Kaliforniai Köztársaság előtti évtized általános közhangulatát tükrözi.

~ A sorozatról – Sobre la serie ~

A sorozat grafikailag egész jó animációval bír, hozza a korának stílusát és jegyeit. A tájakat is kellően ábrázolják a háttérben, valamint az állóképeket is szépen rajzolták és festették. A karakterdizájn is elég változatos, néhol aprólékos, néhol kissé elnagyolt. Az OP animációja elvárhatóan tükrözi azt, amit a sorozattól várhatunk, az ED pedig szépen levezeti.

A hangok tekintetében eléggé sabloneffekteket alkalmaztak, gyakran ugyanazt is vetették be párszor. Az OP és az ED viszont szép: az előbbi pörgős, míg az utóbbi andalgósabb. A magyar szinkron néhol kissé bicsaklik a hangválasztást illetően, viszont a szöveg egész pofás lett. Ugyanakkor meglepett, hogy nem készítettek magyar opening és ending dalt. Talán jobb is, nehezen lehetne visszaadni ugyanazt a latinos hangulatot.

A történet noha egyeseknek ismerős lehet, főleg azoknak, akik látták is a filmek legjavát, mégis tartogat kellemes pillanatokat. Mivel az animében epizódról epizódra más történik, semmilyen különösebb előrelépés nélkül sokkal többet nem lehet írni, mert amit lehetne, azt már fentebb megtettem.

~ Véleményezés – Final de revisión ~

Engem könnyedén magába szippantott a sorozat. Úgy álltam neki, hogy apránként fogom nézni, mégis csak 52 rész, aztán azon kaptam magam, hogy már a 9. részt nézem. Pedig ahhoz képest, hogy nem szeretem a vadnyugaton játszódó filmeket, ez igencsak nagy teljesítmény volt a sorozattól. Szívesen néztem a részeket.

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész
11. rész 12. rész 13. rész 14. rész 15. rész
16. rész 17. rész 18. rész 19. rész 20. rész
21. rész 22. rész 23. rész 24. rész 25. rész
26. rész 27. rész 28. rész 29. rész 30. rész
31. rész 32. rész 33. rész 34. rész 35. rész
36. rész 37. rész 38. rész 39. rész 40. rész
41. rész 42. rész 43. rész 44. rész 45. rész
46. rész 47. rész 48. rész 49. rész 50. rész
51. rész 52. rész

 

KategóriákK
Írta: