Chouju Kishin Dancouga: God Bless Dancouga (1987) (magyarul)

Eredeti cím超獣機神ダンクーガ GOD BLESS DANCOUGA
Angol címGod Bless Dancougar
Magyar címAz Űrrepülőszázad
Egyéb cím(ek)God Bless Dancouga
Besorolásanime, OVA
Hossz1 rész
Év1987
Ismertető:
Előszó:
A God Bless Dancouga, vagy magyar cím szerint az Űrrepülőszázad az eredeti, ’80-as években sugárzott Dancouga animék harmadik darabja (vagy második, ha az első ovát az eredeti tévésorozat utolsó epizódjának tekintjük). Ennél fogva története nem tér ki az anime univerzumának vagy szereplőinek bemutatására, hanem mint jó folytatás, előzményét alapul véve önálló, de önmagában (az eredeti sorozat ismerete nélkül) kevésbé érthető eseményeket tartalmaz. Pont emiatt úgy vélem, nem volt túl bölcs lépés a VICO részéről, hogy ezt a részt vette meg és adta ki Magyarországon.
A történet:
Habár a gonosz Zorbados császárt legyőzték (a tévésorozatban), az élet mégsem tért vissza a békés kerékvágásba. A Föld továbbra is háborúban áll az idegenek megmaradt leszármazottaival, melyek időről-időre feltűnnek, és hatalmas pusztítást hagynak maguk mögött. A városokban 9 után kijárási tilalom van, a katonák pedig egyre feszültebbek, mivel rájuk nehezedik a legnagyobb súly. A feszültség oldását pedig néhányan erőszakos módon próbálják meg megoldani. Így az egyik első jelenetben végignézhetjük, ahogy két katona megpróbálja elkapni egyik nő társukat. A bajbajutott nő megmentésére pedig egyik főszereplőnk, Sara Yuki siet, aki néhány pillanat alatt ártalmatlanná teszi a közkatonákat. Masato Shikibu-t motorozás közben pillanthatjuk meg. A fiú a sebesség okozta mámorral próbálja meg ellensúlyozni, vagy talán elfelejteni a háború borzalmait. Ryo Shiba, a mamut pilótája újoncokat képez ki. Neki van a legjobb dolga, hisz szabadon kiabálhat beosztottaival, mivel ez lényegében munkaköréből adódó kötelessége. Negyedik társuk, Shinobu Fujiwara pedig énekesként lép fel esténként egy klubban. A négy főszereplő ebben a klubban fut össze először, miután Shinobu meghívja barátait, hogy hallgassák meg dalait. Habár az este jól indul, mégis hamar vége szakad, hisz 9-kor életbe lép a kijárási tilalom. A társaság fel is oszlik, Shinobu magára marad az utcán, miután Sara is otthagyja egy kisebb veszekedés után.
Nem sokkal később viszont újabb ellenséges idegen tűnik fel, így a négy pilóta rögvest gépébe pattan, és harcba indul a sárkány-forma fémszörny ellen, mely a várost pusztítja. A négy harcos megpróbálja közös erővel, de robotjaik egyesítése nélkül legyőzni a támadót. Habár mind a négyen rendelkeznek elég tűzerővel ahhoz, hogy normál ellenség ellen könnyedén győzelmet arathassanak, de a gép-sárkány nem adja meg magát. Hiába tüzelnek rá, az sértetlen marad, miközben komoly nehézségeket okoz a négy pilótának. Végül mégis csak sikerül megállítaniuk, habár nem tudják, hogyan. Örömük viszont nyomban odavész, mert a gépezet megsemmisíti önmagát, ezzel a város jelentős részét elpusztítva. Hőseinket hadbíróság elé állítják és elítélik, amiért nem tudták megfékezni a szörnyeteget. Így az emberiség talán négy legnagyobb védelmezője bebörtönzött bűnözővé válik, kényszermunka és hosszú fogság vár rájuk.
A helyzet viszont nem túl rózsás. Shinobu, Sara, Masato és Ryo bukását egy egyenlőre rejtőzködő erő tervelte ki, és hajtotta végre. Egy olyan lény, akivel a négy pilótának korábban is volt már dolga. Ha viszont Dancouga nem védi többé a Földet, lévén pilótái börtönben vannak, akkor lesz bárki is, aki útjába állhat az újfent hódítani vágyó sötét erőnek?
A kiadványról:
A God Bless Dancouga típusát tekintve OVA, tehát kizárólag videokazettán/DVD-n jelent meg. Ennek ellenére (elsősorban Amerikában) sorolják mozifilmnek is, annak ellenére, hogy sosem vetítették. Ennek oka, hogy az anime képaránya 16:9-es, vagyis szélesvásznú.
A magyar változatról:
Éppen ezért lepett meg, mikor a magyar változatot megnézve láttam, hogy az hagyományos 4:3-mas, tévéből megszokott képaránnyal rendelkezik. Fogalmam sincs, a VICO milyen kópiát használhatott fel, de az eredmény igen érdekes lett. Amíg a hátterek szépen kiérnek a kép alsó és felső széléig, addig a szereplők körvonalai és kitöltő színei gyakran megszakadnak a kép alsó széle felett valamivel, ezzel olyan hatást keltve, mintha kettévágták volna szegény embereket, illetve mintha a készítők lusták lettek volna a lap aljáig megrajzolni őket. A szinkron is igen érdekesre sikerült. Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy ezen régi anime szinkronok esetén gyakori, hogy a szinkronszínészek, illetve a szövegkönyv nem követi a karakterek szájmozgását, de jelen esetben (vélhetőleg a minél alacsonyabb költségek miatt) a legtöbb szereplőnek ugyanaz a hangja, vagyis a főszereplőket alakító színészek beszélnek lényegében minden mellékszereplő helyett is. Ez pedig teljes kavarodást okoz, de legalábbis erősen lerontja az élvezhetőséget. Éppen ezért ajánlom, hogy aki teheti, az az eredeti japán szinkronnal nézze meg ezt az animét, mert a magyar kissé kiábrándító.
Összefoglalás:
Összességében a God Bless Dancouga egy önmagában kicsit nehézkesen érhető, de jó szórakozást nyújtó, izgalmas anime, mely értékes pluszt ad a Dancouga univerzumhoz és melyet érdemes megnézni, ha másért nem is, akkor a retro feeling miatt.