Sarai-ya Goyou (2010)

Eredeti címさらい屋五葉
Angol címHouse of Five Leaves
Egyéb cím(ek)Saraiya Goyo
Besorolásanime, TV
Hossz12 rész
Év2010
Ismertető:
Hol volt, hol nem volt: élt egy szamuráj…
Az Edo-kori Japánban járunk. Akitsu Masanosuke tehetséges kardforgató. Bár szegény, mint a templom egere, és leginkább az éhenhalás veszélye fenyegeti, megmarad elveihez hű szamurájnak. Jobban mondva roninnak. Lévén Masa-sant sajnos kidobta a daimyo-ja, és azzal telnek egyhangú napjai, hogy a munkaközvetítőnél testőri munka után ácsingózik. Kvalitásai ellenére azonban senki sem alkalmazza, ugyanis rendelkezik néhány apró kis jellemhibával: könnyen zavarba jön, határozatlan, félénk és erősen búskomor. És hát valljuk be, ezek egyike sem tartozik egy szamuráj esetében az előnyös tulajdonságok közé. Egy véletlennek köszönhetően azonban felfigyel rá Yaichi, a jóképű és titokzatos alvilági alak. Fantáziát – és nem utolsósorban megragadható lehetőséget – látva a szomorkás szamurájban úgy dönt, hogy beveszi a csapatába. Ám az Öt Levél választás elé állítja Masa-sant: a pénzért cserébe vagy beáll egy magát emberrablásokból ellátó csoportba, vagy továbbra is ragaszkodva magasztos elveihez felkopik az álla.
ONO Natsume (オノ・ナツメ) seinen mangája, a Sarai-ya Goyou 2006-ban indult hódító útjára az Ikki magazinban. Jelenleg a hatodik kiadott kötetnél tart, és hála a Viz Media-nak, már angolul is olvasható. A mangából készült animét aManglobe stúdió készítette el (ők jegyzik többek között az Ergo Proxy-t, Samurai Champloo-t és a Michiko to Hatchin-t is). A szintén Ono Natsume alkotta Ristorante Paradiso anime adaptációjával ellentétben a House of Five Leaves esetében jobban kiemelték a mangaka sajátos rajzstílusának jellegzetes elemeit a grafika elkészítésénél. Éppen ezért a karakterdesign első ránézésre – a néző beállítódásától függően – szélsőséges reakciókat válthat ki: az “egyedien-imádnivaló”, a “furcsa-ám-kedvelhető”, a “furcsa-de-elviselhető”, és a “kimondottan-szörnyű” skála minden eleme ráhúzható. De higgyétek el, aki szereti az átlagostól és megszokottól eltérő megvalósítást, annak garantáltan tetszeni fog.
A grafika mellett maga a történet is tartogat némi meglepetést: akció dús, vérgőzös szamuráj sztorira vágyó nézőink keressenek inkább mást! Ugyanis a mesterien összerakott cselekmény kellemesen nyugodt, komótos tempót diktálva hagy elég időt a történések kibontása mellett a szereplők személyiségének bemutatására, és előéletük, illetve motivációik feltárására. Az első ránézésre avittos slice of life-nak induló történetet ügyesen fűszerezi meg és dobja fel az Edo-i alvilágba való betekintés, a Yaichi indítékait bemutató múltidézés, és Masa-san nem éppen szamurájhoz méltó személyiségjegyeinek részletes bemutatása.
A tizenkét részbe sűrített történet betekintést nyújt Japán múltjának és társadalmának egy olyan szegletébe, amiről a történelemkönyvek többségében nem sok szó esik. Mindenki ismeri az Edo-korszak (ismertebb nevén Tokugawa-éra) polgárháború utáni, ám társadalmi feszültségekkel teli jellegzetességeit: a szamurájok társadalmi osztályának lassú lecsúszását és az ezzel járó problémákat, a szamuráj családoknál felmerülő esetleges örökösödési és létfenntartási gondokat. Az anime, még ha nem is szájbarágósan, de jócskán érinti a témát: egy ronin főszereplőn keresztül kukkanthatunk be Edo társadalom alatti világába, és szegődhetünk egy emberrablással foglalkozó banda nyomába. Olyan finoman és bújtatottan ábrázolt korképet kapunk, amit hajlamosak vagyunk elnézően kezelni – ám ha jobban belegondolunk, mindez bizony jócskán hozzátartozott Japán 1603-tól 1868-ig terjedő időszakához.
Az anime zenéje eltalált: kellemes, fülbemászó dallamot kapott mind az OP, mind az ED – mindkettő az a tipikusan dudorászni való típus. A felcsendülő háttérzenék a tradicionális japán hangszerek hathatós közreműködésével szólalnak meg, és segítenek abban, hogy elmerüljünk egy rég letűnt korszak világában.
Érdekességként megjegyezném, hogy az anime a Fuji TV noitaminA nevet viselő programblokkjában fut. Ebben a blokkban általában seinen / josei animék kerülnek vetítésre, és ha megnézzük az eddig leadott sorozatok listáját, akkor azt kell mondanunk, hogy különleges és minőségi darabokról van szó (lásd pl: Mononoke, Nodame Cantabile, Hakaba Kitarou,Higashi no Eden, stb.). Az már csak hab a tortán, hogy egy idei szerződésnek köszönhetően az amerikai FUNimationszimultán vetíti a Fuji sorozatait, így a mázlista amcsik minimális időbeli eltéréssel élvezhetik az adást.
A House of Five Leaves avantgard köntösbe bújtatott anime, ami különcsége ellenére mégis kellemes és fogyasztható. Lassan beinduló történetvezetése sem jelent semmilyen hátrányt, mert képes minden percével lekötni a néző figyelmét. Ügyesen játszik a tréfás szituációkkal és a komoly mondanivalóval. Karakterei kedvelhető, több dimenziós, jól felépített személyiségek. Sztorija a történelmi keretek realitása mellett elegendő titokzatosságot és érdekességet nyújt. Így bátran kijelenthetem, hogy bizony érdemes belenézni.
Online részek:
01. rész02. rész03. rész04. rész
05. rész06. rész07. rész08. rész
09. rész10. rész11. rész12. rész

 

CategoriesS